MVPBiH danas domaćin međunarodne ministarske konferencije u Banjoj Luci

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine bit će domaćin međunarodne ministarske konferencije na temu evropskih integracija BiH i zemalja regiona, koja će se održati danas, 23. februara, u Kulturnom centru “Banski dvor” u Banjoj Luci.

Ministarsku konferenciju u Banjaluci otvorit će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a ceremonija otvaranja planirana je za 11.30 sati.

Početak sesije posvećene ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija, kao i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti planiran je za 12.00 sati.

U okviru ove sesije uvodna izlaganja će imati ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ministar evropskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović i član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda. Na sesiji će se obratiti prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić.

Nakon obraćanja planirana je razmjena mišljenja s ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u BiH.

Po završetku sesije, učesnici će dati izjave za medije.

U okviru konferencije, od 17.00 do 18.00 sati, održat će se radni sastanak ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka i ministra inostranih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta s prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladenom Bosićem, predsjednikom Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikolom Lovrinovićem, predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislavom Borenovićem i predsjednikom Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edinom Mušićem, na temu procesa evropskih integracija BiH.

U 18.00 sati delegacije BiH i Mađarske, predvođene ministrima Crnatkom i Szijjartom, održat će bilateralni sastanak, nakon čega će se ministri obratiti medijima.

Takođe je planirano da ministar Crnadak održi bilateralni sastanak s članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom u 10.30 sati i s ministrom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović u 11.00 sati, sapćeno je iz MVPBiH.

Pročitajte...