Na 46. teatarskom festivalu „Fedra“ u Bugojnu tri nagrade za Gradsko pozorište Živinice

Nakon 25 godina živinički glumci uzeli su učešće na teatarskom festivalu BiH „Fedra“ koji se protekle sedmice održao u Bugojnu. U okviru takmičarskog programa 46. teatarskog festivala predstavili su se komedijom „Potjera“ autora Zlatka Jugovića, a u Živnice su se vratili sa tri vrlo značajne nagrade.

Predstava „Potjera“ autora Zlatka Jugovića  premijerno je izvedena u martu i to u prepunoj Velikoj sali BKC-a Živinice, a publika je ovacijama sa scene ispratila odličnu glumačku ekipu koju čine: Murat Hasanagić, Suad Avdagić, Marinko Mišić, Armin Suljić i Adnan Kamberović. Tako je i bilo i na izvođenju ove predstave u okviru takmičarskog programa 46. teatarskog festivala BiH „Fedra“ u Bugojnu. Uz ovacije publike živiničani su na najstarijem teatarskom festivalu u našoj zemlji,  dobili i tri vrlo značajne nagrade.

Stručni žiri festivala „Fedra“ proglasio je Armina Suljića najboljim nladim glumcem, Suad Avdagić dobio je prvu nagradu za kostimografiju dok je Muratu Hasanagiću po prvi put u historiji postojanja festivala dodjeljena spacijalna nagrada za glumačke bravure.

Gradsko pozorište Živinice je osnovano 1974. godine i više od 350 glumaca je igralo u predstavamo koje je pripremilo živiničko pozorište u prethodnih 40 godina. Tokom svog postojanja izvedeno je više od 100 premijera i približno 700 repriza.  Igrali su u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše države. Zahvaljujući pozorištu Živinice su također postale poznate kao i „festivalski grad“. Festival amaterskog pozorišta Bosne i Hercegovine održao se u Živinicama 1977., 1985. i 1986.godine, a samo živiničko pozorište sa mnogobrojnih festivala se vraćalo sa osvojenim prvim nagradama.

 

 

Pročitajte...