Na današnjem sastanku o epidemiološkoj situaciji u F BiH dogovoreno da neće biti uvedene restriktivne mjere

Završen je sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa federalnim ministrom zdravstva i premijerima i kantonalnim ministrima zdravstva, te direktorima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo na kojem je razmotrena epidemiološka situacija u Federaciji. Nakon sastanka dogovoreno je da neće doći do uvođenja restriktivnijih epidemioloških mjera niti zatvaranja.
„Federacija BiH neće ići u restriktivne mjere. Imamo mjere koje su na snazi i koje je preporučila struka i one se moraju poštivati“, kazao je, između ostalog premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
“Vlada Federacije će na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nastaviti sa donošenjem okvirnih mjera, dok će restriktivnije mjerere donositi kantoni u zavisnosti od epidemiološke situacije i naravno u skladu sa dokumentom Javno-zdravstvenoih kriterija za prilagođavanje javno zdravstvenih mjera koje su dio aktivnih naredbi. Moramo zajedno pokazati odgovornost, poštivati mjere i vakcinisati se kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže, istakao je Fadil Novalić, premijer F BiH.
Premijer Novalić navodi da vakcina ima dovoljno i da nam jedino preostaje da budemo odgovorni kako bi se zaštitili od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnosti. Pokrenuta je i inicijativa sa Udruženjem poslodavaca u F BiH da se u svim privrednim subjektima oomogući vakcinisanje uposlenika. Kantoni su dužni da osiguraju što više vakcinalnih punktova za sve građane.
“Ono što mi radimo u TK je široka disperzija punktova ne samo u domovima zdravlja već i širom općina i gradova. Mi samo u Tuzli imamo 25 pinktova. Obezbijedili smo dobru praksu stimulacije medicinskih radnika dodatnim milionom KM kako bismo u nekom prekovremenom radu u nekim dodatnim troškovima imunizacije stimulirali te ljude. Imamo nastavu koja će početi „In class“, imamo Krizni štab i smatramo da je ovo uspjeh generacije. Ako usopijemo onda je generacija uspjela, ako ne onda je ovo generacijski neuspjeh”, kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.
Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da nema potrebe sumnjati ni u jednu vakcinu, te da treba više raditi na kampanji za vakcinisanje.
“Ovo nije problem zdravstva. Ovo je društveni problem i inspekcija i vlada različitih nivoa. Stoga smatram da svi moramo dati soj doprinos uključujući i naše građane”, kazao je izmešu stalog Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.
Zavod za javno zdravstvo Federacije ima dovoljno vakcina i vrši redovnu distribuciju. U posljednja dva mjeseca udvostručen je broj imuniziranih i taj trend treba nastaviti, istakao je Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
” Mi već u nekim evropskim zemljama imamo poruke „idemo ukinuti sve mjere“. Te zemlje koje to predlažu imaju postotak procijepljenosti preko devedeset posto prvom dozom.Naših 20 posto nam ne omogućava da možemo tako lako bilo koje mjere ukidati. Ovo je jedan društveni izazov i ovdje moramo raditi na zaštiti ne samo sebe već i drugih”, izjavio je Premijer Novalić navodi da vakcina ima dovoljno i da nam jedino preostaje da budemo odgovorni kako bi se zaštitili od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnosti. Pokrenuta je i inicijativa sa Udruženjem poslodavaca u F BiH da se u svim privrednim subjektima oomogući vakcinisanje uposlenika. Kantoni su dužni da osiguraju što više vakcinalnih punktova za sve građane.
Federacija Bosne i Hercegovine insistira da BiH napravi covid pasoše ili dokumentaciju. Pozvane su sve kantonalne vlade da počnu izdavati tu dokumentaciju s kojom se može putovati u inostranstvo, rečeno je između ostalog na sastanku federalnog sa kantonalnim premijerima i epidemiolozima federalnog nivoa.

Pročitajte...