Na današnji dan: Pasternak dobio Nobelovu nagradu, SSSR počeo okupaciju Mađarske

– Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez odlučili prekinuti okupaciju Njemačke

SARAJEVO (AA) – Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

42. p.n.e. – Preminuo Marko Junije Brut, urotnik i jedan od atentatora na rimskog cara Gaja Julija Cezara.

1814. – U Engleskoj izveden prvi zahvat plastične hirurgije.

1817. – Rođen enciklopedista i leksikograf Pierre Athanase Larousse. Napisao je više djela iz područja lingvistike. Godine 1852. osnovao je izdavačko poduzeće, a 1866. počeo je izdavati veliku opću enciklopediju “Veliki opći leksikon stoljeća”. Izdavačko poduzeće Larousse danas je jedno od najvećih u Francuskoj, a izdaje pretežno enciklopedije, priručne leksikone i rječnike, ali i znanstvena i literarnadjela. Preminuo je 1875. godine.

1847. – Na zasjedanju posljednjeg staleškog sabora hrvatski jezik proglašen je “diplomatskim”, tj. službenim, a do tada je službeni jezik u Saboru bio latinski.

1915. – U New Yorku je 250.000 žena organiziralo marš tražeći pravo glasa na izborima.

1917. – Američke snage stupile su u prve borbene akcije u Prvom svjetskom ratu, a odvijale su se na području Francuske.

1940. – Rođen fudbaler Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele. Uz Diega Armanda Maradonu, smatra se najboljim igračem u historiji fudbala. Ovaj napadač u karijeri je postigao više od  1.200 pogodaka, a Međunarodni olimpijski odbor 1999. proglasio ga je jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća.

1944. – Sovjetske snage počele okupaciju Mađarske.

1954. – Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez odlučili prekinuti okupaciju Njemačke.

1954. – Rođen filmski redatelj Ang Lee. Njegova najuspješnija redateljska ostvarenja su filmovi “Hulk”, ”Tigar i zmaj” i ”Planina Brokeback”.

1956. – Studenti i radnici izašli na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Srušili su Staljinov spomenik u središtu grada i time označili početak mađarske revolucije.

1958. – Ruski književnik Boris Pasternak dobio Nobeolovu nagradu za književnost za djelo “Doktor Živago”.

1977. – Stanovnici Paname odlučili prihvatiti novi ugovor oko Panamskog kanala oko kojeg su pregovarali američki predsjednik Jimmy Carter i panamski vojni časnik Omar Torrijos. SAD su se obvezale Panami najkasnije 2000. godine vratiti ovlasti upravljanja kanalom.

1983. – Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska “beba iz epruvete”. Riječ je o Robertu Verigi, koji je postao sedma “beba iz epruvete” na svijetu.

Pročitajte...