Zbog prometovanja droge i oružja: Jednomjesečni pritvor Šiljkoviću, Mirosavljeviću i Turkušiću

Općinski sud Lukavac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  Amira Šiljkovića (45) iz Lukavca, Jovana Mirosavljevića (53) iz Pelagićeva, Emira Turkušića (39) iz Gračanice, te za još jednu osobu koja je trenutno u bjekstvu.

Sve osobe su osumnjičene za produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Šiljković i Mirosavljević i za krivično djelo neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i municije.

Podsjećamo, u petak 20. oktobra 2017. godine, postupajući po nalogu ovog Tužilaštva i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla,  pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a TK u koordiniranim aktivnostima sa pripadnicima Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina su izvršili pretrese na četiri lokacije u Lukavcu, Pelagićevu i Gračanici, kada je pronađeno više od 15 kilograma  opojne droge marihuana ( Cannabis sativa) pripremljene za dalju prodaju, kao i dva pištolja i municju kod Šiljkovića i Mirosavljevića.

U aktivnostima  u Pelagićevu, uz izuzetno dobru  saradnju  pripadnika PU Bijeljina i  MUP-a TK, prilikom pretresa kuće, dvorišta i vozila koje je koristio Mirosavljević je pronađen veći broj pakovanja ove opojne droge,  koju je nabavljao ili sam proizvodio u dvorištu kuće,  u količini od oko 14 kilograma. Također, prilikom pretresa porodične kuće kod Šiljkovića je pronađen veći broj pakovanja marihuane pripremljene  za dalju prodaju u količini većoj od jednog (1) kilograma. Turkušić i još jedna osoba su osumnjičeni  da su u više navrata nabavljali, vagali, pakovali i prodavali ovu drogu  određenim licima na području Tuzlanskog kantona.

Nakon okončanih pretresa, osumnjičeni su lišeni slobode, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

U radu na ovom predmetu MUP i Tužilaštvo  TK imali su izuzetno dobru saradnju i koordinaciju djelovanja  sa Sektorom kriminalističke policije PU Bijeljina, te podršku od Okružnog javnog  tužilaštva Doboj.

Pročitajte...