Na granicama zadržavanja i do dva sata

Nisu zabilježeni duži zastoji u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Vozi se uz povoljne vremenske uslove, a frekvencija vozila, pojačana je u gradskim centrima. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i upozoravamo na povećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju.

Kraći zastoji mogući su na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-17 Vrapčići-Mostar, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, povremeno je pojačan promet vozila na većini graničnih prelaza. Posebno izdvajamo izlaz iz BiH na graničnim prelazima: Doljani, Ivanica, Gabela i Trebimlja gdje se na prelazak granice čeka od 1 do 2 sata. Pojačan promet vozila bilježi se i na sjeveru naše zemlje na graničnom prelazu Bosanski Brod, a zadržavanja su u intervalima do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su nešto kraća.

Podsjećamo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

Pročitajte...