Na ‘Ledenoj čaroliji’ izložba ‘Sarajevo 1878 – 1918’

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – U okviru manifestacije “Ledena čarolija” u organizaciji Općine Novo Sarajevo danas je postavljena izložba Muzeja Sarajeva pod nazivom “Sarajevo 1878-1918” koja će trajati do 13. januara.

Kustos Muzeja Sarajevo Muamer Šehović kazao je da je izložbom predstavljeno 40 godina austrougarske vladavine u Sarajevu.

– Slike predstavljaju prikaz života u Sarajevu, prelaz iz osmanskog u austrougarsko doba, te političke prilike koje su dovele do promjena na svim poljima – političkom, ekonomskom, privrednom, kulturnom – kazao je Šehović.

Naglasio je da je Austro-Ugarska tokom vladavine na poseban način oblikovala i višestruko dala pečat svakodnevnom životu i historiji, kazavši da je Sarajevo ubrzo od šehera postalo evropski grad, temeljno mijenjajući svoj arhitektonski, privredni, društveno-politički i kulturni izgled.

– Početak kraja ovog historijskog perioda je atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te početak Prvog svjetskog rata koji je trajao od 1914. do 1918. godine. Najbolji pokazatelj toga vremena su brojni stambeno-komunalni objekti, industrijski pogoni, zdravstvene, kulturne i vjerske institucije – kazao je Šehović.

Svi posjetioci “Ledene čarolije” Općine Novo Sarajevo imat će priliku obići izložbu “Sarajevo 1878-1918” na otvorenom i uz pojašnjenje kustosa muzeja saznati više o tom periodu koji je na poseban način obilježio historiju grada Sarajeva.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...