Predstavljen projekt uzgoja povrća na balkonima (VIDEO)

SARAJEVO, 11. januara (FENA) – Članovima Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo danas je prezentiran projekt proizvodnje povrća na balkonima, u okviru projekta koji finansira Turska razvojna agencija (TIKA).

Smatraju da ovaj projekt može pomoći socijalno ugroženim domaćinstvima, penzionerima, nezaposlenim građanima te invalidima i osobama s poteškoćama u razvoju.

Zainteresiranim za korištenje ovog projekta bit će dodijeljen vertikalni sistem za uzgoj.

Profesorica sa sarajevskog poljoprivrednog fakulteta Lutvija Karić, koja je implementator TIKA-inog projekta, kaže da je ”urbano vrtlarstvo” ideja koju u svijetu odavno realiziraju, ali da je BiH do sada kasnila za tom praksom.

– Vertikalni sistemi se mogu montirati na površinu oko dva metra. U stotinjak saksija korisnici mogu uzgajati, između ostalog, začinsko bilje i salate te brojne druge kulture – istakla je Karić.

U prvoj grupi će pomoći 50-ak osoba, a nakon toga još 450 iz Sarajeva i Mostara, koji će dobiti opremu i stručnu podršku.

– Želimo da korisnici uzgajaju svježu hranu i da znaju šta jedu – rekla je Karić te dodala da je TIKA investitor cjelokupnog projekta, koja je platila bh. preduzećima izradu vertikalnog sistema za uzgoj.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo smatra kvalitetnim i interesantnim ovaj projekt.

– Pomoći će, pored drugih, osobe treće životne dobi da svoje balkone pretvore u zelene površine gdje će uzgajati zdravo povrće – kazao je Koldžo.

Projekt je u Centru za zdravo starenje predstavljen po preporuci Općine Novo Sarajevo jer smatraju da može biti od koristi i korisnicima ovog centra.

Pročitajte...