Na osnovu zahtjeva 18 poslanika za sutra zakazana sjednica Skupštine TK hitnog karaktera

Za sutra je zakazana je 32. sjednica Skupštine TK hitnog karaktera, budući da je na protokol Skupštine predato 18 potpisa za njeno sazivanje. Potpise su predali zastupnici SDP, PDA, SBB i Naše stranke, koji će kako saznajemo biti za smjenu aktuelne Vlade TK, što će predložiti na sutrašnjoj sjednici Skupštine, ali i za imenovanje nove. Predstavnici SDP i PDA odbili su dati izjave za medije, nakon završenog Kolegija.


Shodno najavama iznesenim u javnosti prethodnih dana zakazana je sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Osim službenog zahtjeva za sazivanje sjednice, na kojoj je 18 potpisa zastupnika SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a, prijedlog dnevnog reda nije dostavljen.

-„Vjerovatno će, po protokolu, jedna od tačaka biti i smjena Vlade. Prije toga će, vjerovatno, biti smjena skupštinskog rukovodstva“, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

U Stranci demokratske akcije koja trenutno okuplja parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, navode kako očekuju da će na sutrašnjem skupštinskom zasijedanju, u duhu demokratskih procesa, biti jasno predstavljeni ciljevi nove parlamentarne većine.

-„Ono što će SDA u budućnosti raditi, jeste da će poduzeti određene aktivnosti kada je u pitanju vođenje pregovora sa eventualno novim koalicionim partnerima. U tom kontekstu je i zaključak KIO da se sačeka i vidi kako i na koji način će se odvijati ovi procesi“, pojasnio je Midhat Čaušević iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

U Stranci za BiH opovrgli su špekulacije da postoji mogućnost da budu dio nove parlamentarne većine u Skupštini kantona.

-„Stranka za BiH je na zadnjoj sjednici povjereništva donijela odluku da ne ide u proces koji je najavljen od strane drugih političkih stranaka, smjena Vlade TK, i mi ćemo se sutra tako i ponašati. naš stav, kada je u pitanju nova skupštinska većina ili formiranje nove vlade je da Stranka za BiH neće učestvovati u tome“, naglasio je Mirnes Gušić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Skupštini TK.

Predstavnici stranaka čiji zastupnici su potpisali zahtjev za sazivanje sjednice hitnog karaktera po okončanju sjednice skupštinskog kolegija nisu davali izjave, pojasnivši da će o svemu govoriti sutra na skupštinskom zasijedanju.

Pročitajte...