Na područje Tuzlanskog kantona u toku dana stiglo više od stotinu izbjeglica

 

Grupa od 121 stranog državljanina otkrivena je u ranim jutarnjim satima na području općine Sapna, nakon čega su uz pomoć policije i građana prevezeni u Tuzlu. Ured za strance Službe za poslove sa strancima u Tuzli ih je evidentirao i ovisno od njihovih namjera, uveo ih u Zakonom predviđenu proceduru, za dodjelu azila. U toku dana još šest izbjeglica locirano je nadomak međugradske autobuske stanice u Tuzli. Među izbjeglicama ima i porodica sa djecom.
Ali i Rizwan su mladići iz Pakistana koji su na neizvjestan put u ”bolji život” krenuli prije tri godine. Prošli su Tursku, Grčku, Bugarsku. Odatle nose loša iskustva. Imigrant koji nam se predstavio kao Rizvan, kaže da su ga u Bugarskoj tukli, da je tamo bio dvije godine i da je čak bio i zatvoren. ”Spreman sam i volio bih ostati u Bosni. Ovdje su ljudi drugačiji, drugačije nas tretiraju. Dali su nam i hranu. A ovdje žive i mnogi muslimani”, kazao je ovaj pakistanski mladić. Drugi migrant koji nam se predstavio kao Ali, navodi da je Pakistan veoma dobra država, ali da su finansije problem i da je to razlog zašto se zaputio. Želi raditi i slati novac svojima u Pakistan, pa čak se jednom i vratiti tamo.
Ali i Rizwan dio su izbjegličke skupine od 121-og stranog državljanina. Među njima ima i porodica sa djecom. Pretpostavlja se da su iz Srbije u našu zemlju prešli kod Karakaja rano jutros, jer su u jutarnjim satima uočeni na području Sapne. Neki od njih rekli su nam da su iz Eritreje, Afganistana. I Terenskom uredu u Tuzli, Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, kazali su da bi željeli ostati u Bosni i Hercegovini. Zatekli smo ih pred ulazom, gdje su ih službenici od jutra evidentirali, a kako nalaže zakon. Tek rijetki posjeduju identifikacijska dokumenta. Proceduralno, tokom razgovora bivaju fotografirani i uzima im se otisak prsta. Put je to za izdavanje privremene dozvole za boravak na području naše države, a koja nalaže da se do odluke o mogućem davanju azila, moraju javiti Službi za azil. To podrazumijeva da se najkasnije za dvije sedmice moraju javiti u azilantske centre Delijaši ili Salakovac. Porodice sa djecom i maloljetnici bez roditelja ili skrbnika, najverovatnije će biti privremeno zbrinuti zahvaljujući nevladinim organizacijama, među kojima je Međunarodni forum solidarnosti EMAUS.