Na području Tuzlanskog kantona još jedna osoba zaražena koronavirusom

 

Na području Tuzlanskog kantona zabilježena je nova osoba zaražena koronavirusom. Do današnjeg dana urađeno je 1544 testiranja, od čega su se 83 osobe zarazile ovim virusom. Trenutno je zaraženo 76 osoba , a od pojave virusa zabilježen je i jedan smrtni slučaj.  Hospitalizirano je još 17 osoba na UKC-u, 2 na nekadašnjem centru za srce, a jedna u  Brčko Distriktu. Broj zaraženih po klasterima ostao je nepromijenjen. U kućnoj izolaciji nalaze se 54 osobe.

Autor: Dino Dropić

Od 170 urađenih testova u protekla 24 sata u TK,  prisustvo COVID-A 19 utvđeno je kod jedne osobe, pa su do sada od ovog virusa oboljele 83 osobe.  Ohrabruje činjenica da je u odnosu na jučer porastao broj oporavljenih, ali i onih koji su pušteni na kućno liječenje.

“Imamo ukupno 1990 osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji. Ukupno je urađeno 1544 testiranja, od kojih od jučer pa do ovog trenutka smo uradili 170 novih testiranja. Od ovog broja imamo jednu pozitivnu osobu. Ukupno pozitivnih na području Tuzlanskog kantona od 27.3. pa do danas imamo 83, s tim da aktivno pozitivnih osoba imamo 76. Drago mi je da vam kazem da se u odnosu na jučer broj opravljenih i onih koji su pušteni na kućno liječenje odnosno kućnu izolaciju imamo 7 osoba. Imali smo jedan smrtni ishod. Kada je u pitanju broj hospitaliziranih na UKC-u danas imamo 17 osoba, na Medical Intitut Bayeru odnosno u centru za srce 2 pozitivne osobe, u Brčkom 1 osobu, a u kućnoj izolaciji 54 osobe”, istakla je Dajana Čolić ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

Novozaražena osoba pripada klasteru nekadašnjeg Centra za srce. Broj zaraženih koji potiču iz ovog klastera je isti, jer je jedna osoba puštena na kućno liječenje. Dvije osobe koje potiču iz klastera Lukavac i Gračanica oporavile su se od koronavirusa, budući da su dva njihova testa u razmaku od 48 sati bila negativna.

 

“Kada je riječ o broju osoba koje su vezane za pojedine klastere situacija je  iako imamo jednu pozitivnu osobu više na testiranju, situacija je nepromijenjena, s tim da treba naglasiti da u klasteru centar za srce imamo i dalje 38 pozitivnih osoba. Dakle ova osoba danas koja je testirana je veza sa centrom za srce, ali sa druge strane imamo jednu osobu koja je otpuštena na kućno liječenje tako da je ovaj broj ostao nepromijenjen. Još je promijenjena situacija vezano za klaster Lukavac i klaster Gračanica obzirom da u ova dva klastera prvozaraženi su po smjernicama svejtske zdravstvene organizacije nakon 14 dana  rade se dva tetiranja u razmaku od 48 sati, oba ova testiranja su bila negativna i takve osobe se smatraju opravljenim. Ostali brojevi su ostali isti”, rekla je Čolić.

Na području Tuzlanskog kantona u kućnoj izolaciji se nalazi skoro 2 hiljade ljudi. Iz kantonalnog Kriznog štaba ministarstva za zdravstvo apeluju na sve građane da se, uprkos sunčanom i toplom vremenu, pridržavaju svih mjera i preporuka u cilju zaštite, ali i prevencije širenja koronavirusa.

 

 

 

 

 

Pročitajte...