Na Sarajevski aerodrom stiglo 500.000 vakcina Sinopharm

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno dugo očekivanih pola miliona kineskih vakcina Sinopharm. To je do sada najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu. Vakcine su dočekali Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH i zamjenik ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Miao Dake, kao i ministar u Vladi FBiH Vesko Drljača.

Ovom pošiljkom od 500.000 doza vakcina Sinopharm konačno će moći početi masovna imunizacija širom Federacije BiH. Riječ je o vakcinama koje je Federacija kupila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača. Kako je istakao vršilac dužnosti direktora zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić današnja isporuka vakcina je plod dugih pregovora i pravnih i finansijskih aktivnosti koje je vodio Zavoda za javno zdravstvo FBiH sa Vladom. Rok trajanja vakcina je 2 godine.

– Vakcine će biti raspoređene prema svim županijama, po onom postotku koji je određen prema broju stanovnika. Podjela ide od idućeg tjedna postupno, s obzirom da cjepiva idu u Agenciju za lijekove gdje će biti izvršena kontrola prve serije, dodao je Skočibušić.

Zamjenik ambasadora Kine u BiH naglasio je da današnja isporuka, 500.000 doza, predstavlja znak prijateljstva između BiH i Kine, te opredjeljenje Kine vakcinama kao globalnom javnom dobru.

– U ovoj godini Kina će ponuditi 2 milijarde vakcina kao donaciju COVAX-u, zatim 100 miliona maraka pomoći zemljama u razvoju u borbi protiv epidemije, kazao je zamjenik ambasadora Kine u BiH Miao Dake.

Ovo je dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu.

– Vidim da će danas pristigle vakcine, ali i one koje su već stigle i koje će stići u narednih destak dana biti sasvim dovoljne da se izvrši jedna masovna vakcinacija naših građana, poručio je Vesko Drljača, dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je istaknuto danas pristigle vakcine od velikog su značaja u ovom prelomnom trenutku za Federaciju, nakon što je detektirana delta varijanta SARS-CoV-2 virusa i kada se bilježi blagi porast zaraženih. Vakcine će pomoći da se cijepljenjem smanje komplikacije, hospitalizacije, mehaničke ventilacije i smrtnost od Covida 19.

(RTVTK)

Pročitajte...