Na Svjetski dan izbjeglica u Tuzli upriličena kriket utakmica i izložba

Povodom Svjetskog dana izbjeglica Centar PUŽ, Caritas BiH, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Merhamet i Udruženje Snaga žene organizovali su kulturno-sportski događaj u okviru CRS-ovog projekta “Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u BiH”. Na Gradskom stadionu “Tušanj” upriličena je kriket utakmica koju su odigrali korisnici projekta, zatim izložba njihovih radova nastalih u okviru kreativnih radionica, te predstavljanje tradicionalnih jela koja su sami pripremili. Od januara 2018. godine preko 74.000 migranata stiglo je u BiH. Neki od njih već su zatražili azil kako bi ostali u našoj zemlji.

Pakistanac Shaban Ali jedan je od od hiljade migranata koji je u potrazi za boljim životom, za zaštitom i sigurnošću došao u Bosnu i Hercegovinu. Ističe kako se u našoj zemlji osjeća sigurno, zbog čega je odlučio da zatraži azil i ostane ovdje. Čast mu je da ima priliku da na Svjetski dan izbjeglica predstavi svoju veliku ljubav, a to je kriket.

– Ovo je veoma posebna prilika za mene te druge ljude iz Bangladeša,Pakistana, Indije i Afganistana da se povežemo sa stvarima koje smo ostavili za nama. Ovaj dan mi budi uspomene kada je moj otac gledao moju prvu utakmicu, kada me je brat prvi put naučio kako bacati loptu, te ovaj dan posvećujem njima, mojim prijateljima i mom Pakistanu. Danas se osjećam sigurno,i još jednom vam se svima zahvaljujem na svoj podršci koju nam pružate, poručio je Ali.

Prema podacima CRS.-a preko 74.000 migranata i tražitelja azila stiglo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. do danas. Na stotine njih prošlo je kroz sigurne kuće na području Tuzlanskog kantona. Oko 140 ljudi trenutno je u procesu traženja azila, od toga 69 na području našeg kantona, ističu iz Centra za pružanje usluga u zajednici PUŽ. Kako navodi program koordinator Centra organizovanjem kulturno-sportskog događaja u okviru CRS-ovog projekta “Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u BiH” željeli su poslati poruku da je svaka osoba koja je u pokretu, koja traži međunarodnu zaštitu vrijedna našeg vremena i pažnje.

– Danas smo ovdje da bi se podsjetili na ono što je u nama, što možemo pružiti a to je humanost, kako bi vratili dostojanstvo tim ljudima. Kroz naše partnere, kroz CRS i donatore uspjeli smo osluškujući njihove potrebe osigurati kriket setove koje smo donijeli ovdje kako bi oni osjetili dašak svog doma, i ponovo se povezali sa onim što su ostavili, istakao je Danijel Vasilj, program koordinator Centra za pružanje usluga u zajednici „Puž“.

Od kraja 2019. godine Caritas BiH u Tuzli preko Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije pruža usluge pranja i sušenja veša za migrante. Vešeraj je otvoren šest dana u sedmici.

– Naša je velika sreća što možemo biti ovdje danas u Tuzli i što možemo biti podrška ovim ljudima koji su tu već sigurno i više od jedne godine, da im pružimo podršku da nisu sami i da neko brine o njima, kazala je Dijana Muzička, koordinatorica programa za pomoć izbjeglicama i migrantima u BiH, Caritas BiH.

Organizacija Merhamet od samog početka migrantske krize priprema obroke za korisnike sigurnog smještaja, te pakete hrane za migrante bez smještaja koji se nalaze u Unsko-sanskom, Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Prema riječima predsjednik HO Merhamet svakodnevno se dostavlja između 70 i 80 obroka u sigurne kuće.

– Merhamet je od samog početka migranstke krize uz migrante. Tu smo da pomognemo ljudima u nevolji, i zaista još jednom da kažem da nam je zaista drago što smo dio ove priče zajedno sa CRS-om, Caritasom i ostalim partnerskim organizacijama, istakao je Kenan Vrbanjac, predsjednik HO Merhamet MDD .

Osim pružanja pomoći u hrani i smještaju, migrantima je od velikog značaja i psiho-socijalna podrška. Organizacija „Snaga žene“ kroz projekt „Interventna podrška migrantima i izbjeglicama u BiH“ održava radno okupacione terapije. Cilj ovakve vrste podrške jeste da nauči korisnike kako upravljati stresom, ali i nositi se sa traumama koje su ostavili iza sebe.

– Svakako mislim da je ovo vrijeme koje provodimo s njima nekako ispunjeno, odnosno da ne dozvoljavamo da oni imaju previše prostora u kojem bi mogli da razmišljaju o nečem drugom, nego se usmejre na radno-okupacioni tretman i iz svega izlaze zaista vrlo zadovoljni, naglasila je Branka Antić Štauber, predsjednica Udruženja “Snaga žene” Tuzla.

Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava svake godine 20. juna, posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti miliona izbjeglica. Svake minute 20 osoba ostavi sve za sobom da pobjegne od rata, proganjanja ili terora. Danas status izbjeglice imaju više od 80 miliona ljudi.

(RTVTK)

Pročitajte...