Na TK do sada vakcinisano oko 26 posto građana, nadležni nezadovoljni odzivom

U domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona do sada je prvu dozu vakcine primilo 26 posto građana, dok je i drugom dozom vakcinisano blizu 21 posto građana. Najveći odziv je u općini Doboj Istok, dok je najmanji Sapni. U Domu zdravlja Tuzla prvom dozom je vakcinisano oko 29 posto građana, a drugom 23 posto. Danas i sutra Zavodu za javno zdravstvo TK će biti dopremljene četiri hiljade doza AstraZeneca vakcine i 1.662 doze Fajzer vakcine namjenjenih za vakcinaciju drugom dozom.

Ljubiša Veljković danas je u vakcinalnom punktu Zavoda za javno zdravstvo TK primio drugu dozu vakcine AstraZenca. Kaže da vjeruje u nauku i stručnnjake koji ističu da je vakcinacija jedini način suzbijanja pandemije korona virusa.

– Nikakve nus pojave nisam imao. Međutim, to je sada od osobe do osobe. Ja na svom primjeru mogu reći da mi nije ništa. Osjećam se i puno sigurnije sa novim valom pandemije koji dolazi – dodaje Veljković.

A da vakcinacija nema alternativu stava je i epidemiolog Blaško Topalović, koji ističe da se vakcinacijom u historiji spriječila većina zaraznih bolesti. Za uspjeh imunizacije potrebno je ispuniti i uslove, a to su povjerenje, pristupačnost i prioritetnost.

– Upravo sam nastojao da poredam onim redosljedom razloge zbog čega se ljudi ne odlučuju na vakcinaciju. Sve to pokrepljujem i nedovoljnom potrošnjom, dakle nedovoljnom vakcinacijom koja na području TK, za osobe starije od 18 godina iznosi negdje oko 26 posto. Dakle, ja sam izuzetno nezadovoljan ovakvim stanjem. A sa dvije doze pokrivenost je negdje oko 21 posto – prim. dr. Blaško Topalović, specijalista epidemiologije ZJZ TK.

Sadašnjim odzivom građana na vakcinaciju nezadovoljni su i u resornom minstarstvu.

– Mi već zadnja gotovo tri mjeseca imamo vakcine na raspolaganju za masovnu vakcinaciju stanovništva i zaista ne mogu biti zadovoljan odzivom stanovnika pogotovo napretkom vakcinacije, kada gledamo neki sedmodnevni prosjek – dodaje Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Zadnjih sedam dana na TK je aplicirano manje od 9 hiljada doza vakcina, a od toga je oko 1.500 prva vakcinacija. Ova statistika, ističe epidemiolog Topalović može usložniti trenutnu epidemiološku situaciju.

– Kada tome dodamo da je pokrivenost jednom dozom osoba starijih od 65 godina negdje oko 66 posto, što znači da 1/3 osoba koje su u najvećem riziku, nije vakcinisana niti jednom dozom. Vakcinisanost drugom dozom iste dobne skupine je negdje oko 55 posto.

Vakcina ima dovoljno, te je trenutno samo u domovima zdravlja na TK oko 9 hiljada doza vakcina, dok se u hladnoj komori Zavoda za javno zdravstvo TK čuva još 17.130 doza. Prema najavama iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo na TK će biti distribuirano još četiri hiljade doza AstraZeneca vakcine i 1.662 doze Fajzer vakcine namjenjenih za vakcinaciju drugom dozom.