TK: Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

Epidemiološka situacija, na području Tuzlanskog kantona je i dalje nepovoljna, zaključeno je na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. U proteklih sedam dana zabilježeno je 585 pozitivnih slučajeva, a umro je 25 osoba. Nadležni i dalje pozivaju na oprez i poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

U protekla tri dana u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 163 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 696 uzoraka, a zabilježeno je 13 smrtnih ishoda usljed posljedica zaraze korona virusom. Trenutno je u Tuzlanskom kantonu aktivno zaraženo 1.127 osoba, 109 je hospitalizovano a sedam je na mehaničkoj ventilaciji.

– Sedmodnevna incidenca na području TK je oko 130 pacijenata na 100.000 stanovnika. Epidemiološka situacija je nepovoljna, ali zadnje tri do 4 nedjelje dosta slična epidemiološka situacija na području TK, nema, dakle, eksponencijalnog rasta broja oboljelih – ističe Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih kreće se od 20 do 25 posto. Uvođenja novih epidemioloških mjera za sada neće biti, a na snazi ostaju ranije propisane mjere.

– Ono što je ključno je da se postigne maksimalno poštivanje trenutno važećih mjera i propisa. Zaista je to ono što je najznačajnije u ovom momentu. Dakle, mi moramo biti svjesni da zaštitnom maskom, poštovanjem distance i drugim najjednostavnijim mjerama najbolje možemo zaštiti i sebe i svoje najbliže – naglašava Jurić.

Stanje se stalno prati, naglašava ministar Jurić, te bi u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i dodatnog opterećenja zdravstvenog sektora, bile poduzete i dodatne mjere u cilju zaštite građana TK.