Na UKC Tuzla stigla isporuka od četiri hiljade testova na korona virus

Nakon što su u petak uvečer potvrđeni prvi pozitivni rezultati za dvije osobe koje su zaražene virusom COVID – 19 na području Tuzlanskog kantona u toku noći urađeno je jeoš 36 testova i potvrđeno je sedam novih slučajeva zrazre koronavirusom. Svi zaraženi stabilnog su zdravstvenog stanja i nalaze se na Klinici na infektivne bolesti UKC-a Tuzla od koje je oformljen izolatorij.  U toku je testiranje još 63 osobe koje su bile u kontaktu sa prvozaraženima. Kada govorimo o nivou cijele zemlje – broj zaraženih korona virusom raste. Do sada je oboljelo više od 250 osoba, a njih pet se oporavilo. Zabilježeno je šest smrtnih slučajeva. U Federaciji posljednji slučaj sa takvim ishodom je muškarac iz Gruda koji je danas od posljedica uzrokovanim Covidom 19 preminuo u Sveučilišnoj bolnici Mostar. Ministar zdravstva u RS-u Alen Šeranić danas je obavijestio javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u tom bh. entitetu. On je kazao da je danas i u Banjoj Luci preminula starija ženska osoba.

Tuzlanski kanton je među posljednim u Federaciji u kojem je detektovan korona virus. Trend pozitivnih vijesti o testiranjima na koronavirus okončan je sinoć. Prva dva potvrđena slučaja ustanovljena su kod dvije ženske osobe. Jedne iz Tuzle, a druge iz Lukavca. Zaražena osoba iz Tuzle je medicinska sestra koja je radila u tuzlanskom bivšem  Centru za srcu, a koji danas funkcioniše pod nazivom Medicinski institut Bayer. S obzirom na mrežu njenih kontakata, u Tuzlanskom kantonu je formiran prvi klaster koji broji oko stotinu osoba koje se trenutno nalaze u izolaciji. Zaražena je bila u kontatku sa tri pacijenta. I oni su pod epidemiološkim nadzorom. Sinoć je, za početak, testirano 36 njenih kolega sa kojima je bila u kontaktu. Okončanjem testiranja – ukupan broj oboljelih sada je devet. Nulti pacijent se još ne zna.


Kada govorimo o mjerama za naredni period, Kantonalni krizni štab Civilne zaštite  je već danas odredio nove – strožije. Svi stanovnici Tuzlanskog kantona dužni su nositi maske i zaštitne rukavice na javnim površinama. Dakle, na ulicama više ne smiju biti bez ove zaštitne opreme – jasno je precizirao štab. Osim toga, naloženo je i Medicinskom institutu Bayer, koji je trenutno žarište zaraze, da svoje resurse stavi na raspolaganje u cilju sprečavanja širenja corona virusa. Također, u narednim danima bit će pooštrene i kontrole privatnih zdravstvenih ustanova.

Ono što je sigurno jeste da će u narednom periodu intenzitet testiranja biti povećan. UKC Tuzla trenutno raspolaže sa više od četiri hiljade testova.

Tuzlanski kanton je dočekao spremno ovakvu situaciju. Već su predviđena objekti od kojih će biti formirani izolatoriji. U prvome redu u pitanju su : Klinika za infektivne bolesti zatim Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla te Opća bolnica u Gračanici i Banja “Ilidža” u Gradačcu.

Odluka je i da pacijenti sa tzv. lakšom kliničkom slikom budu smješteni u Kliniku za infektivne bolesti, a oni sa težim oblicima na Kliniku za plućne bolesti. Treba istaći da je u kućnoj izolaciji više od 4 hiljade 600 osoba u kantonu. Sada moramo biti još disciplinovaniji u borbi protiv zaraze, poručuju nadležni.

 

Pročitajte...