Na Zmajevcu u toku ekshumacija pronađenih posmrtnih ostataka

Na lokalitetu Zmajevca u sarajevskoj Općini Stari Grad u toku je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Na navedenoj lokaciji pronađeni su posmrtni ostaci prilikom izvođenja radova, nakon čega je lokalitet osigurala policija kako bi se proveo proces ekshumacije te utvrdio identitet osoba.

Ekshumacija je se vrši od jutarnjih sati, a nadgleda je i koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Vještak sudske medicine, nakon preliminarnog pregleda, potvrdio je da se radi o koštanim fragmentima tijela osobe mlađe životne dobi.

Za sada nema informacija niti indicija o mogućem identitetu osoba čiji su ostaci pronađeni, tako da će se identitet utvrđivati u daljem postupku, tijekom obdukcije i putem DNK analize.

U procesu ekshumacije sudjelovali su vještak sudske medicine, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, radnici angažirani na iskopavanju posmrtnih ostataka, kao i policijski djelatnici MUP-a KS koji su osiguravali lokaciju.

Proces ekshumacije koordinirao je i nadgledao istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine.

Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima nestalih osoba diljem Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(RTVTK/FENA) L.A.