Nadolazeća zima toplija od prosjeka: Sarajevo glavni grad sa najviše snijega

SARAJEVO (AA) – Naredni zimski period biće topliji u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za to doba godine, predviđa dugoročna prognoza vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za BiH, kao i usaglašena prognoza nacionalnih meteoroloških službi Jugoistočne Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

U navedenom periodu nisu isključeni periodi sa znatno nižim temperaturama, ali i kraća razdoblja sa izrazito većom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Sezonske količine padavina očekuju se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku Bosne i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka, uz malu do umjerenu vjerovatnoću od 40 posto.

Iako se u narednom tromjesečnom razdoblju predviđaju padavine iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini u i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja sa lokalno većom količinom padavina, ali i duža sušna razdoblja.

Na vrstu padavina, naročito u zimskom periodu, utiče i temperatura zraka kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi, nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta padavina, navode iz FHMZ-a.

Sezonska prognoza odnosi se za razdoblje decembar 2017.  – februar 2018. godine.

Zabijelilo u većini regije: Sarajevo glavni grad sa najviše snijega

SARAJEVO (AA) – Minusi i snijeg karakterišu vrijeme jutros u regiji, a posebno je to izraženo u većem dijelu Bosne i Hercegovine, Srbije, sjevera Crne Gore i krajnjeg istoka Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Najveći sniježni pokrivač evidentiran je na sjeveru Crne Gore gdje su zabijelili i skoro svi gradovi. Tako je na Žabljaku visina snijega 75 centimetara, u Pljevljima 48, Plužinama 34, Kolašinu 32, Bijelom Polju 22, a u Beranama 20 centimetara.

Bjelašnica sa 71 centimetrom izmjerenog snijega najviše je zabijelila u Bosni i Hercegovini. Na Ivan-sedlu je 46, a u Gacku 45 centimetara snijega.

Interesantno je da je Sarajevo sa 39 centimetara snijega među glavnim gradovima rekorder na Balkanu.

Na Romaniji, odnosno na Sokocu, izmjereno je 28 centimetara snijega, u Foči 22, a u Rudom 20 centimetara.

Iako je snijeg registriran i u Srbiji, on je znatno manji od ostatka regije. Tako ga najviše ima na Zlatiboru, 40 centimetara, te na Kopaoniku 25 centimetara.

U gradovima Srbije je nešto manje snijega te je sa izmjerenih 18 centimetara Sjenica najviše zabijelila, dok u Loznici ima 14, Valjevu 13, te Beogradu i Novom Sadu po devet centimetara.

Snježno je i u Hrvatskoj, i to većinom na planinskim vrhovima, u Gorskom kotaru i na istoku Hrvatske.

Najviše snijega ima na Zavižanu – 60 centimetara, a u Delnicama 19, te Ogulinu 10 centimetara. Na krajnjem istoku je znatno manji, pa je u Vukovaru registrovano šest, a u Vinkovcima svega dva centimetra snijega.

 

 

Pročitajte...