Najbolja učiteljica: Među prosvjetarima je 80% žena, a 80% direktora škola su muškarci

Dvoje tuzlaka su nagrađeni na Prvoj međunarodnoj konferenciji najboljih nastavnika bivše Jugoslavije koja je održana početkom marta u Skoplju. Ova profesionalna organizacija birala je za svoje lidere one koji su u radu ostvarili iznadprosječne rezultate. Jedna od njih je žena, koja kaže da je danas vrlo teško nadmetati se u konkurenciji zajedno s muškarcima, jer živimo u svijetu gdje uglavnom biraju oni, ali uz mnogo truda sve se može.

novinar Azra Mešić

Biti uspješna u svijetu u kojemu dominiraju muškarci, za ženu znači da baš na svakom polju mora da se dokaže, prije nego dobije javno priznanje, kaže Sanela Jaganjac, učiteljica koja već šest godina sa direktorske pozicije vodi tuzlansku Osnovnu školu “Mejdan”.

Mi znamo da je prosvjetni poziv 80% žena, ali ako uzmemo analizu, na pozicijama direktora škola su 80% muškarci. Izbore se oni za taj svoj status, a mi žene koje želimo da se izborimo za taj svoj status moramo  da vrijedimo kao najmanje tri muškarca, kaže direktorica Jaganjac.

Ova direktorica, jedna je od 40 najboljih učitelja u zemljama bivše Jugoslavije  i jedna od četvero najboljih u Bosni i Hercegovini. Dvije i po decenije je u prosvjeti, a najveći doprinos je kako kaže dala na polju inkluzivnog obrazovanja.

Na osnovu tog mog rada u inkluziji ja sam deset godina radila u Međunarodnom udruženju IOS, kao trener za inkluziju. Pet godina sam bila trener CIVITAS-a pri Američkoj ambasadi u BiH. Radila sam seminare za Pedagoški zavod TK. Prva sam predsjednica Udruženja učitelja TK. To su nekakvi epiteti koje ja nosim kroz svoj rad. Ovo što je u Skoplju dodjeljenja nagrada trenutak je kad sam možda htjela da usporim, ali ova nagrada mi ne dozovljava da usporim. Moram da idem dalje. I moram da pokažem da su učitelji ti koji mogu da mijenjaju svijet, pojašnjava ona.

Osim Sanele Jaganjac, Asocijacija najboljih nastavnika nagradila je i nastavnika tehničkog odgoja Nedima Sivčevića. On kaže da su oboje ispunili većinu od 27 kriterija koji čine najboljeg u svojoj profesiji.

– To je isključivo rad u nastavi. Vi morate pokazati šta ste uradili, koje ste napredovanje pokazali u toku svog rada. Upravljanje projektima. Učestvovanje u projektima, na školskom nvou, regionalnom, međunarodnom nivou. Ista stvar je i za nagrade na svim nivoima, priznanja, kaže Sivčević za RTVTK.

On je u prosvjeti već 30 godina. Radi u tri škole. A najveći uspjeh ostvario je kaže na poziciji direktora Osnovne škole na Husinu. Istovjetna nagrada za ovo dvoje prosvjetara, simbol je muško-ženske ravnopravnosti, kako na mjestu menadžera škole, tako i u učionici.

 

Pročitajte...