Najstariji restoran u Evropi u srcu poljskog Wroclawa (FOTO)

– Nalazi se u samom srcu Wroclawa, zapravo je dio zgrade Ratusz – gotičke Gradske vijećnice. Swidnicka se nalazi u pećinama ispod Ratusza, a dizajnirana je u srednjovjekovnom stilu sa dugim klupama ali i starim ljuljačkama i lusterima

WROCLAW (AA) – Restoran Swidnicka, koja posluje od davne 1273. godine, najstariji je restoran u Evropi, a nalazi se u poljskom gradu Wroclawu, javlja Anadolu Agency (AA).

Od tada pa do danas mjesto je okupljanja velikog broja domaćih i stranih turista koji dolaze u ovaj poljski grad.

Nalazi se u samom srcu Wroclawa, zapravo je dio zgrade Ratusz – gotičke Gradske vijećnice. Swidnicka se nalazi u pećinama ispod Ratusza, a dizajnirana je u srednjovjekovnom stilu sa dugim klupama, ali i starim ljuljačkama i lusterima.

Godine 1944. Wroclaw je proglašen tvrđavom, a sljedeće godine je uništen u borbama između Crvene armije i njemačkog Wehrmachta. Nakon Drugog svetskog rata Wroclaw je ušao u sastav Poljske.

Uprkos vojnom razaranju u Drugom svjetskom ratu, kada je uništeno oko 70 posto gradskih objekata, u Wroclawu je sačuvan veliki broj starih građevina, dijelom u izvornom obliku, a dijelom su rekonstruirane nakon rata.

Pročitajte...