Nakon dodjele nagrada najboljima svečano spuštena zavjesa na 34. Susrete pozorišta u Brčkom

Koncertom Edina Karamazova i svečanom eremonijom dodjela nagrada u Brčkom su svečano završeni 34. Susreti pozorišta/ kazališta.

Gran pri susreta pripao Zvezdara teatru za “Hipnozu jedne ljubavi”

“Jako smo sretni što smo dobili ovu nagradu, jer su ovo ozbiljni susreti i ovo je sigurno jedan od najznačajnijih festivala u regionu. Ja sam dugo u ovom poslu i sa sigurnošću mogu to reći. U ozbiljnoj selekciji i konkurenciji dobiti Gran pri je velika stvar za nas. Mi smo malo pozorište koje dosta gostuje. Ovo je inače bio prvi izlazak ove predstave van Srbije i eto odmah je bio Gran pri” rekao je Dragiša Ćurguz, producent Zvezdara teatra Beograd.

Glumica Anica Dobra, koja je osvojila gran-pri nagradu za ulogu Majka Soje u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi” autora i reditelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, istakla je da joj je ovo jedna od najznačajnijih nagrada.

“Mi smo ovu predstavu igrali više puta i svaki put je drugačije, a to ne zavisi samo od nas nego i od publike. Brčanska publika nam je dala sjajnu energiju i po tome ću ovu nagradu uvijek pamtiti”, rekla je Anica Dobra.

Kada je riječ o nagradama pozorištima iz BiH nagradu za najbolju predstavu u cjelini “Zlatnu statuu Vijećnice i grada Brčko” dobila je predstava “Moja fabrika” Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Direktor zeničkog pozorišta Hazim Begagić naglasio je da je nagrada značajnija, jer je konkurencija bila vrhunska, ali da im je veoma bitan kontinuitet nagrađivanja na ovom festivalu. Begagić se u Zenicu vrtio sa još dva priznanja za Bosnansko narodno pozorište. Nagrada za scenografiju dodijeljena je Sabini Trnki, a ovom pozorištu dodjeljena je i nagrada za najbolju režiju Selme Spahić.

Predstava “Mirna Bosna” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo osvojila je i nagradu žirija publike kao najbolja predstava u cjelini, a teksotpisac Boris Lalić nagradu za najbolji dramski tekst.

“Ovakve nagrade su izuzetan podstrek mladim piscima, jer je to nagrada najbolje vrste koju može dobiti mladi pisac”, rekao je Lalić te dodao : – “novi tekst je napisan ali mislim da ću nakon ove nagrade sve krenuti iz početka jer je ovakav uspjeh teško opravdati i ponoviti”.

Na 34. susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeljena je Jeleni Kordić Kuret za ulogu Šimurina u komadu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ autora Ive Brešana, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Nagrada za najboljeg mladog glumca dodjeljena je Davoru Goluboviću za ulogu Boki Aleksić u predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji “Kamernog teatra 55″ Sarajevo.

Nagrada za muziku pripala je Zvonimiru Dusperu Dusu za „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, a nagrada za kostim Mirjani Zagorec za istoimenu predstavu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila Gordana Boban za ulogu Aleksa Aleksić u predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji “Kamernog teatra 55” Sarajevo, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Aleksandar Seksan za ulogu Edin u predstavi “Sve se nekako preživi osim smrti”, autorice Ljubice Ostojić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Susrete pozorišta zatvorio je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade distrikta Pero Gudeljević koji je rekao da već nakon zatvaranja ovih, počinju pripreme za 35. Susrete pozorišta.

Pročitajte...