22 C
Tuzla,BA
Subota, 18 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno Nakon razgovora Džaferovića sa premijerom Malezije: U BiH sutra stiže 10 tona...

Nakon razgovora Džaferovića sa premijerom Malezije: U BiH sutra stiže 10 tona pomoći

Ministar vanjskih poslova Malezije Hishammuddin Tun Hussein je u današnjem razgovoru sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković za sutra najavio dolazak u Bosnu i Hercegovinu 10 tona humanitarne pomoći iz Malezije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je podsjećamo, prije dvije sedmice razgovarao telefonom sa premijerom Malezije Muhyiddinom Yassinom o situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa. Tom prilikom, premijer Yassin je najavio da će Malezija, koja se i sama suočava sa problemima izazvanim pandemijom, nastaviti da pomaže Bosni i Hercegovini.

Samo dan nakon njihovog razgovora, Vlada Malezije je najavila da će poslati dva miliona zaštitnih maski Bosni i Hercegovini. Navedeno je to u noti koju je Ambasada Malezije u BiH putem Ministarstva vanjskih poslova BiH proslijedila Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje.

Ministrica Turković je sa kolegom iz Malezije danas razgovarala o prijateljstvu dvije zemlje koje traje već decenijama, te o tome kako svaka od njih u svome okruženju, nastoji iznaći najbolji pristup u borbi protiv koronavirusa.