Udruženje novinara i medijskih radnika ‘Nino Ćatić’ osudilo napad na Faktor

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić“ najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i nedozvoljeni upad u prostorije u kojima je sjedište portala Faktor – saopćeno je iz ovog udruženja.

Ističu da je eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija moguće izraziti na utvrđene i dozvoljene načine, kao što su demantiranje objava, upućivanje žalbi, pokretanje sudskih procesa i slično, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode.

-Kao i za prethodne slične napade, vjerujemo da će i za ovaj doći osude sa brojnih adresa koje su pozvane da prepoznaju novinarstvo kao jedan od stubova demokratskog društva. Pozivamo nadležne institucije da ispitaju slučaj pritiska i napada na kolege novinare i medijske radnike i da odgovorne sankcionišu – navode iz ovog udruženja.

Kolegama sa portala Faktor uputili su punu podršku s porukom da ih ovakvi, ali i druge vrste napada na slobodu medijskog djelovanja, ne trebaju uplašiti i obeshrabriti.

U prostorije portala Faktor.ba večeras su, kako izvještavaju mediji, ušle dvije osobe koje su tražile da se tekst koji je objavio ovaj portal ukloni, navodeći kako informacije koje su objavili nisu istinite.

Pročitajte...