Nakon skoro mjesec dana u TK potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom

Nakon skoro mjesec dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu danas je potvrđen novi pozitivan slučaj na COVID-19. Riječ je o osobi sa područja grada Gradačca. Inače, ovo je prvi slučaj zaraze koronavirusom koji je registrovan na prostoru Gradačca od pojave epidemije koronavirusa. Podsjetimo, Tuzlanski kanton prvi je kanton u Federaciji BiH koji je uspješno ugasio sve klastere. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 1625 osoba.

U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli na COVID-19 testirana je 41 osoba, a samo jedan bris je označen kao pozitivan na ovu infekciju. Riječ je o muškarcu sa područja grada Gradačca.

– Ta osoba je boravila jedan izvjesni period van države, na području Sjeverne Evrope i po povratku u BiH, prije nekih pet dana, mu je irzrečena mjera kućne samoizolacije. U tom periodu došlo je do pojave simptoma, i rađeno je testiranje. Osoba je bila u izolaciji, poštovala je mjere i na testiranju je bila pozitivna. Boravit će u kućnoj izolaciji i dalje, ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja postupit ćemo po planiranim procedurama, kazala je ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Ministrica Čolić ističe da je ovo situacija na koju su upozoravali iz Kriznog štaba, jer je teško vršiti kontrolu ko sve ulazi na područje našeg kantona.

– Za sada je jedna osoba. Uzeti su uzorci i od ukućana. Ja ne znam da li je testiranje završeno. Ponašat ćemo se kao i kod klastera Lukavac, dodala je.

Tuzlanski kanton skoro mjesec dana bio je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. Odlukom Kriznog štaba počelo je masovnije testiranje. Testirane su kasirke u marketima, televizijski novinari, radnici u pogonu. Testiranja će prema riječima ministrice Čolić biti nastavljena.

– Obzirom da se najavljuje otvaranje javnog gradskog prevoza i vrtića, odlučili smo da testiramo uposlenike pomenutih ustanova. Obzirom da su ramazanski dani, odlučili smo testirati i uposlenike pekara. Testirali smo i tv novinare, jer dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi, naglasila je ministrica Čolić.

Krizni štab ministarstva zdravstva imao je za cilj omogućiti komercijalno testiranje za osobe koje zbog posla trebaju da putuju van BiH.

– Malo smo zastali sa tom procedurom obzirom da je cijena testiranja poprilično visoka, i niko ne bi htio da bude prozivan u smislu da pokušava da zaradi. Postoje ljudi koje po indiciji treba testirati, ali i oni kojima to treba za vlastite potrebe. Tuzlanski kanton još uvijek ne naplaćuje ni uzorkovanje, niti testiranje, kazala je ministrica Dajana Čolić.

Podsjećamo, od početka epidemije 27. marta do danas na području Tuzlanskog kantona registrovano je ukupno 85 osoba koje su pozitivne na koronavirus. Od toga su se 82 osobe uspješno oporavile, dok su dvije nažalost preminule.

(RTVTK)

Pročitajte...