Izmjene i dopune Zakona o radu: Kroz socijalni dijalog doći do adekvatnog rješenja

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu koji je nedavno predložila Vlada Federacije, prema mišljenju sindikata je na štetu radnika. S druge strane poslodavci smatraju da mjere koje očekuju kao podršku, podrazumijevaju fleksibilniji odnos radnika i poslodavca. Zajednički stav je, kroz socijalni dijalog doći do adekvatnog rješenja.

 

Vlada Federacije BiH predložila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH, jednostranom odlukom uputi radnika na čekanje. Izmjene se odnose na skraćivanje i preraspodjelu radnog vremena, slanje radnika na godišnji odmor, plaćena i neplaćena odsustva, upućivanje radnika na čekanje, umanjenje plaće. Prijedlog Vlade FBiH sadrži 11 članova. Prema mišljenju Saveza samostalnih sindikata TK većina ih je na štetu radnika. Stav Saveza samostalnih sindikata BiH generalno je da nije trebalo ići u ovakve izmjene i dopune u ovo vrijeme.

Prema riječima Fahrudina Šahovića – predsjednika SSS TK, poslodavac ima apsolutnu moć. „ Vi kad čitate ovaj predloženi tekst Zakona, poslodavac ima apsolutnu moć. Tu radnika i sindikata nema nigdje. Mi smatramo da to trebaju pod hitno povući sa Dnevnog reda.”
Prema riječima Kasima Selimovića – predsjednika Ekonomsko-socijalnog vijeća TK, najveći problem je taj što vlada strah od strane radnika i sindikata da će mjere biti zloupotrijebljene.  Navodi kako bi bilo realno da u ovim okolnostima, ipak dođe do određenih izmjena, koje bi zaštitile i poslodavce u ovakvim okolnostima. „Upravo ove mjere koje koje smo mi navodno očekivali kao podršku, govore da bi morao biti fleksibilniji odnos između radnika i poslodavca.  Međutim, radnici poučeni ranijim iskustvom, normalno da su opterećeni tom neizviješnošću i reakcija je takva kakva jeste.“

Ono što je neophodno i u čemu su jednoglasni stavovi i sindikata i poslodavaca jeste da se mora sjesti zajedno, te skroz socijalni dijalog doći do adekvatnog rješenja.  Apsolutno svi trebaju doprinijeti stabilizaciji svakog segmenta našeg društva koji je pogođen i koji će trpiti posljedice nastale pandemijom virusom COVID-19.

Pročitajte...