Nametnete zakon o negiranju genocida u godini kada obilježavate 25 godina Dejtonskog sporazuma

“Dejton je temelj, ne plafon,” rekao je Ambasador Velike Britanije u BiH u povodu godišnjice Dejtonskog sporazuma i na najbolji način objasnio suštinu sporazuma. A suština Dejtonskog sporazuma je da se nije bavio uzrocima i posljedicama ratova koji su vodjeni u bivšoj Jugoslaviji .

Ratovi su bili agresivni protiv BiH u kojoj je počinjen genocid. Države koje su vodile agresivne ratove nisu tada,pa do danas, politički sankcionisane. Te države i danas vode agresivnu politiku prema BiH sa ciljem njene podijele .

Štite ratne zločince koji slobodno žive na njihovim teritorijima ,negiraju genocid u Srebrenici ,zabranjuju upotrebu Bosanskog jezika a daju imena studentskih domova po imenima ratnih zločinaca, odaju im priznanja,nagrađuju ih i ponovo prijete preživjelim žrtvama, vodi se politika aparthejda (dvije škole pod jednim krovom). Današnja politika je slična ili skoro ista politikama koje su se vodile iz susjednih država devedesetih godina .

Posljedice genocida su ostale trajne. Dejton to nije promijenio. Svaki dan nam se otima država, svaki dan se prepisuje gruntovno na one koji su počinili genocid. Žrtve žive u strahu , nemaju mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta (nije ispoštovan aneks 7), nemaju zaštite, nemaju zakona na nivou države koji bi štitio, nema zakona protiv negiranju genocida i presuda haškog suda. Stalno negiraju genocid i pred očima medjunarodne zajednice ponižavaju žrtve, bez sankcija. Srbija i Hrvatska sabotiraju progon zločinaca i to su uspjeli prenijeti i u BiH.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno počne zidati čvrste i stabilne zidove na temeljima sporazuma, tako sto će početi uklanjati uzroke i posljedice počinjenog genocida u BiH. Mi žrtve najbolje osjetimo takve politike i ponovo pozivamo sve vas da putem OHR nametnete zakon o negiranju genocida u godini kada obilježavate 25 godina Dejtonskog sporazuma i u godini kada se navršilo 25 godina od genocida u Srebrenici.

Bez povjerenja nema pomirenja. Žrtve su još uvjek žrtve a zločinci heroji, navode u saopćenju za javnost predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”

 

Pročitajte...