Napad na slobodu medija

 

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaže na važnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda te objavi Indeks slobode medija. A kakvo je zaista stanje u medijima?
Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u posljednjem desteljeću je ubijeno, zatvoreno i nestalo 3088 novinara i medijskih radnika. Svi oni stradali su radeći svoj posao.
Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv, dijelom zbog izvještavanja iz konfliktnih žarišta u svijetu, a dijelom zbog povećane agresije na novinare u vidu prijetnji, uvreda i fizičkih napada. Novinarima se sudi i ušutkava ih se presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjava ih se za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.
Svjetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF), koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima. Osim Slovenije, sve zemlje regije na ovoj ljestvici nalaze se u rasponu od 63. do 104. mjesta, što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda.
Da na ovaj negativan trend nisu imune ni evropske i demokratske zemlje dokaz je niz ubistava novinara, čiji su počinioci većim dijelom nepoznati. Među novinarima ubijenim od 2017. do danas su Lyra McKee, Jamal Khashoggi, Viktorija Marinova, Ján Kuciak i Daphne Caruana Galizia…
I tokom 22 godine rada Al Jazeere 11 novinara Mreže je ubijeno, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane. Naše platforme bile su izložene kibernetičkim napadima i zahtijevano je njihovo gašenje. Novinar Mahmoud Hussein pritvoren je u Egiptu, gdje ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.
Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans kojim simbolično ukazuje na globalne prijetnje slobodi medija.
U jednominutnom spotu u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porijekla, prikazana je današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.
Al Jazeera Balkans podsjeća – novinarima se mora omogućiti pravo na slobodan rad. Jer novinarstvo nije zločin.
#PressFreedom #SlobodaMedija

Pročitajte...