„Napretkovi dani“ nakon promocije knjige „Busovačo, lijepa si k’o ruža – narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače“donosi izložbu slika sa likovne kolonije Breške

U okviru Napretkovih dana kulture u prostorijama Ateljea Ismeta Mujezinovića sinoć je upriličena promocija knjige „Busovačo, lijepa si k’o ruža – narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače“ autora Ivana Križanovića. Ovom promocijom prisutnima je predstavljen Napretkov ogranak Busovača.

Knjigu „Busovačo, lijepa si k’o ruža – narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače“ potpisuje Ivan Križanović. Radi se o stručnoj knjizi koja se bavi folklornom baštinom busovačkog kraja, zanimljive mikrosredine u kojoj se isprepliće seoska i gradska tradicija Bosne i Hercegovine. Nastala je u nakladi HKD-a Napredak Busovača, kao rezultat šestogodišnjeg istraživanja i pisanja autora knjige inače profesora engleskog jezika i stručnog voditelja folklornog sastava busovačke podružnice Napretka.

U knjizi su detaljno opisani običaji ovog kraja, opisana je narodna nošnja i sve njezine varijante koje su bile prisutne na području Busovače, prikazani su muzički instrumenti te su notno raspisana 53 vokalna primjera zabilježena na terenu. Pored svega ovoga autor je zabilježio i 15 različitih narodnih plesova. Svaki ples je tekstualno opisan te uz tekstualni opis i notni zapis sadrži i plesni kinetogram.

Promocijom ove knjige ujedno je prisutnima predstavljen i rad najvećeg Napretkovog ogranka u BiH, ogranka Busovača.

ManifestacijaNapretkovi dani“ završava u utorak 9. februara izložbom slika sa likovne kolonije „Breške“. Izložba će biti otvorena u galeriji „Kristian Kreković“ u 19,00 sati.

Pročitajte...