Narednih dana najviše dnevne temperature između 32 i 36 stepeni

Narednih dana na prostoru Bosne i Hercegovine uz obilje sunca bit će vruće. Prognozira se pretežno vedro, jedino u utorak u većem dijelu zemlje preovladavat će umjereno do pretežno oblačno.

Puhat će slab do umjeren vjetar, uglavnom južnog smjera. U takvim okolnostima temperature zraka, bit će uglavnom iznad 33 stepena, na jugu zemlje i do 40 stepeni. U južnim i sjevernim područjima neće izostati ni tropske noći.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 16 do 22 u Bosni, na jugu zemlje do 25 stapeni. Najviše dnevne temperature između 32 i 36, u Hercegovini do 38 stepeni. Sredinom sedmice očekivane maksimalne temperature i do 40 stepeni.

Prva sedmica augusta prema aktuelnim prognostičkim modelima bit će svježija. Izraženiji pad temperature zraka moguć je u centralnim i sjevernim područjima. Pritjecanje svježijeg i vlažnijeg zraka, uslovit će mogučnost za kišu i pljuskove.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 13 i 17 u Bosni, do 23 stepena u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 25 i 31 u Bosni, na jugu Hercegovine do 34 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeoroškog zavoda BiH.