Narednih dana u BiH stabilno vrijeme, od vikenda ponovo snijeg

Danas u Hercegovini i na jugozapadu Bosne malo do umjereno oblačno i sunčano. U ostalim područjima naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom ili susnježicom. U večernjim satima na sjeveroistoku Bosne moguća je kiša, koja se može i lediti u dodiru sa tlom. Vjetar u Bosni slab do umjeren zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na planinama do -12, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu od 4 do 10 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini do kraja radne sedmice preovladavaće stabilno i djelimično sunčano vrijeme, dok se za vikend prognoziraju niske temperature zraka i nove snježne padavine.

U jutarnjim satima u Bosni, postojaće uslovi za maglu ili nisku oblačnost. Jutarnje temperature zraka kretaće se između minus šest i jedan stepen Celzijusov u Bosni, a u Hercegovini do šest stepeni. Na planinama minimalne temperature spuštaće se i do minus 12 stepeni Celzijusovih.

Maksimalne temperature zraka tokom sedmice biće u laganom porastu i kretaće se do osam stepeni Celzijusovih u Bosni i 12 u Hercegovini.

U subotu, 9. decembra, prema sinoptičkim kartama frontalni poremećaj usloviće pad temperature zraka i nove snježne padavine. Veće količine snijega očekuju se u zapadnoj i centralnoj Bosni.

Za period od 11. do 18. decembra prognozira se nestabilno vrijeme sa snijegom na planinama i kišom na nižim nadmorskim visinama. Krajem prognoziranog perioda očekuje se snijeg u većem dijelu zemlje. Maksimalne temperature zraka kretaće se između 10 i 15 stepeni Celzijusovih, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti. U Hercegovini, na jugozapadu zemlje i u Krajini biće ugodnije uz više sunca, pri tome i prohladno, osobito u jutarnjim satima. U Bosni će duže zadržavanje naoblake i povremene padavine, uz hladno vrijeme, praviti probleme osjetljivim osobama. Sa približavanjame noći opšta slika će biti ljepša.

Pročitajte...