Schulz: SPD spreman ući u predpregovore za rješenje političke krize u Njemačkoj

– Parlamentarni izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra, a još uvijek nije postignut dogovor o formiranju koalicione vlade

BERLIN (AA) – Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) izrazila je spremnost da pristupi predpregovorima o formiranju koalicione vlasti sa Kršćansko demokratskom unijom (CDU) i njenom bavarskom sestrinskom strankom Kršćansko socijalnom unijom (CSU), javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik SPD-a Martin Schulz danas je u Berlinu kazao da je rukovodstvo te političke opcije jednoglasno usvojilo odluku o pristupanju predpregovorima s kršćanskim blokom.

Ističući kako u taj proces žele ući bez unaprijed postavljenih uvjeta, Schulz je najavio da će tu odluku razmatrati i stranačka konvencija koja zasjedanje počinje u četvrtak.

Naglasivši da u predpregovore ulaze bez informacija o željama i zahtjevima druge strane, Schulz je kazao da odluku o ulasku u taj proces zasnivaju na pozivu koji im je uputio predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Schulz je dodao da će tek nakon tih pregovora biti jasnije da li će aktuelna politička kriza u Njemačkoj biti riješena formiranjem koalicije, manjinske vlade ili na neki treći način.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra, a još uvijek nije postignut dogovor o formiranju koalicione vlade. Niti jedna stranka nema dovoljno parlamentaraca za samostalnu vladu.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier pozvao je lidere Demokratske kršćanske unije (CDU), njene bavarske sestrinske Kršćanske socijalne Unije (CSU) i SPD-a da pregovorima riješe političku krizu.

Obje opcije i CDU/CSU i SPD su na septembarskim izborima doživjele veliki gubitak podrške birača, a iz SPD-a smatraju da ih je slabog rezultata koštalo upravo dosadašnje koaliranje sa kancelarkom Angelom Merkel.

 

Pročitajte...