Naselje Strašanj: Pred Živiničanima još jedna besana noć

Uslijed izlijevanja rijeka Oskove i Spreče u Živinicama su poplavljeni brojni objekti, uništeni putevi i mostovi. Dio mještana naselja Đurđevik i Strašanj su evakuisani. Poplavljeno je oko 200 stambenih objekata.

Iako je situacija u Živinicama danas nešto stabilnija u odnosu na jučer, za mještane živiničkog naselja Strašanj niti ovaj dan nije donio olakšice.  Ono najteže bi tek mogli uslijediti. Ionako tešku situaciju usložnjava rijeka Spreča, čiji nivo dodatno raste tek nakon prestanka padavina. Danas je situacija ovakva:  Mještani su uplašeni. Dok jedni čiste svoje kuće od vode i pokušavaju spasiti ono što se spasiti da.

I Mehmed Škaljić je pokušao spasiti ono što se moglo. Poljoprivredni usjevi nisu mogli biti spašeni, šteta je sto postotna – kaže. Voda prijeti da uđe i u kuću u kojoj živi cijeli svoj život. Priča nam, već dvije noći on i njegova porodica ne spavaju, bdiju nad onim što su gradili cijeli svoj život.

“Ovo nije nizašta više. I kada prođe kiša i sunce usija neće biti više korisno. Također, imam 30 duluma zemlje, sadio sam kornišome. Sve je uništeno”, istakao je Mehmed Škaljić, mještanin naselja Strašanj.

Trenutno je u Strašnju deset stambenih objekata pod vodom. (kadar 00214-00125) Dvije su porodice evakuisane.

“Večeras bi stanje moglo biti pun ogore i taj broj puno veći… Mi smo na terenu i pratimo u slučaju nužde, mi ćemo morati evakuisati porodice “, upozorava lija Ćehajić, uposlenik CZ Živinica.

Samo jučer slično stanje je  bilo i u Đurđeviku. Mehmedov strah najbolje razumije Ismet Ramić, iz ovoga naselja. Do jutros, voda je bila do po cijelom prizemlju njegove kuće,dvorištu i pomoćnim objektima, kaže Ismet. Prestankom padavina, povukla se. Sve ovo podsjeća na kobnu 2014-u godinu, navodi.

“Blizu je 2014. godina. Nešto manje padavina je sada bilo. Meni je i ove, kao i te godine, uništeno sve. Unutrašnjost kuće, zidovi, sve … Osjećaj je grozan. Taman čovjek misli da je nešto igradio i postigao – sve se poruši” , priča nam Ismet Ramić, mještanin Đurđevika

Iza mještana Živinica je besana noć ali je na svu sreću danas situacija bolja. Vodostaj rijeke Gostelje je znanto manji, a dio magistralnog puta Tuzla – Sarajevo ovdje u Đurđeviku je sada prohodan.

“Ostalo nam je da krenemo sa čišćenjem mulja. Sve ćemo dezinfikovati. Mnogo posla imamo”, dodaje Alija Ćehajić, uposlenik CZ Živinica.

Situaciju dodatno usložnjavanja činejnica da su Živinice jedno od većih žarišta korona virusa u našem kantonu. Veći broj nadležnih se ne nalazi na radnim mjestima jer su u samoizolaciju usljed epidemije. Jedno je sigurno, još jedna teška noć je pred ovim gradom, barem u onom dijelu u kom se prostire naselje Strašanj

Pročitajte...