TK: Nakon obilnih padavina zbrajaju se štete

Na području TK se nakon obilnih padavina zbrajaju štete. Vrlo izvjesno je proglašenje stanja prirodne nepogode na području cijelog kantona. Intenzitet kišnih padavina manji je nego jučer, voda od poplava se uglavnom povukla, međutim građani TK suočavaju se sa novim problemima. Aktivirano je na desetine klizišta. U Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području grada. Građani sa strahom ulaze u novu noć u strahu da će doći do pokretanja tla u ugroženim područjima.

Novinar: Devleta Brkić

Stanje na području Tuzlanskog kantona se stabilizira, a vodostaji rijeka su u padu, potvrdio je v.d. direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović. Zbog brojnih problema izazvanih obilnim kišnim padavinama, angažirana je i Federalna uprava Civilne zaštite koja je zajedno na terenu s pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite.

– Najugroženija područja na Tuzlanskom kantonu su dio grada Živinice, odnosno naselja Đurđevik i Višća, te općina Kladanj koja je jučer pretrpila strašne poplave. Tamo su poplavljeni stambeni objekti, isto tako u Đurđeviku i Višći. Imamo i Srebrenik gdje su intervenisali pripadnici Civilne zaštite i službi spašavanja TK. Na svu sreću nemamo ljudskih gubitaka, evakuisani su svi koji su bili ugroženi u tom momentu, i danas idemo u sanaciju preko Federalne uprave civilne zaštite, kazao je Zoran jovanović, v.d. direktor KUCZ TK.

Poplave koje su pogodile Tuzlanski kanton prouzrokovale su i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Štete će prema prvim procjenama biti višemilionske.

– Gotovo sve općine na području TK proglasile su stanje prirodne nesreće, i tek nakon toga slijedi evidencija ukupnih šteta izazvanih sa ove dvije nesreće. Štete neće biti male, i teško će biti nadoknadive, kazao nam je Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede TK.

Nekoliko općina i gradova na području Tuzlanskog kantona proglasili su stanje prirodne nesreće. Kada je u pitanju Grad Tuzla stanje nesreće je proglašeno zbog opasnosti od poplave i pojave novih, ali i reaktivacije starih klizišta. Približno jedna četvrtina Tuzle je pod klizištima.

– Preko 2.100 klizišta imamo. Imali smo par prijava, obišli smo, međutim radi se o manjim pojavama odrona, spiranju puta, tako da ne možemo detektovati da su to reaktiviranja klizišta. Naravno, kritična su naredna dva/tri dana da može doći do pojave klizišta. Pratićemo, zato smo proglasili stanje prirodne nesreće zbog opasnosti pojave, istakao je Miralem Mulać, šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa CZ Tuzla.

Jedno od najugroženijih tuzlanskih naselja kada je riječ o klizištima je naselje Badre. Stanovnici ovog naselja još uvijek se sjećaju velikih poplava i klizišta iz 2014 godine. Nadaju se da se neće ponoviti taj strašni scenario.

– Mada mnogo pada kiša, i zemlja je mnogo natopljena. Ja baš obilazim i voćnjak i baštu, međutim nisam primjetila nigdje da se pojavila neka pukotina, bar za sad. Pošto je previše zemlja natopljena nije isključeno da može da se dogodi nešto takvo, kazala nam je stanovnica ovog naselja Milica Đoković.

Tuzlanski vatrogasci u protekla 24 sata imali su samo jednu intervenciju na crpljenju vode. Iako je trenutna situacija u Tuzli dobra, angažovane su dodatne vatrogasne snage u slučaju da u narednim danima dođe do aktiviranja klizišta, ali i potrebe pomoći u drugim općinama.

– Imamo i dodatne snage naših vatrogasaca, njih ćemo angažovati ako se javi potreba. Sve pumpe su nam ispravne, imao i čamac za spašavanje ako se pojavi potreba na drugim općinama da nas pozovu. Kao što vidite Tuzla nije toliko ugrožena. Što se tiče vodostaja rijeke Jala, kao što su naše okolne općine Srebrenik, Kladanj, Živinice, Lukavac, naglasio je Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Kada je u pitanju TK, u protekla 24 sata u operativnom centru Srebrenik prijavljeno je 28 poplavljenih objekata (objekti pošte, ambulante i ured MZ Špionica). Prijavljeno je aktiviranje 7 novih klizišta na području Grada. Načelnik općine Čelić Sead Muminović proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području ove općine. Na području Općine Banovići prijavljeno je aktiviranje klizišta u MZ Podgorje koje ugrožava jedan pomoćni objekat.

(RTVTK)