Nastava u TK počinje u srijedu 1. septembra po redovnom planu i programu

Nastava u novoj školskoj godini u svim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu počinje u srijedu, 1.septembra, po redovnom planu i programu. Vlada Tuzlanskog kantona je odluku o normalnom procesu nastave donijela na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, s obzirom na još uvijek stabilnu epidemiološku situaciju. U slučaju pogoršanja situacije, odnosno povećanja broja oboljelih, Ministarstvo obrazovanja je definisalo alternativne modele izvođenja nastave.
Trenutna epidemiološka situacija u TK je još uvijek stabilna. U skladu s tom činjenicom, članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, u dogovoru sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, Pedagoškog zavoda i Sindikata obrazovanja donijeli su Odluku da će nastava u svim školama početi po normalnom modelu.
Ova Odluka će se primjenjivati od 1. do 15. septembra, nakon čega će Vlada, u skladu sa epidemiološkom situacijom, donijeti odluku o nastavku ili drugim modelima izvođenja nastave. Vlada je zatražila da se naprave planovi za vanredne situacije u školi, u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, Ministarstvo obrazovanja već ima i alternativne modele izvođenja nastave.
Vlada TK je zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke da uradi i analizu vakcinacije nastavnog i nenastavnog osoblja.
Vlada je od domova zdravlja zatražila da u skladu sa mogućnostima, maksimalno povećaju broj punktova i timova za vakcinaciju, kao i da organizuju mobilne vakcinalne timove. S obzirom da TK trenutno ima dovoljnam broj vakcina dostupnih građanima, ministar zdravstva je apelovao de je upravo sada, dok je još stabilna epidemiološka situacija, pravo vrijeme da se građani u što većem broju vakcinišu.
Između ostalih odluka, Vlada TK danas je odobrila sredstva za realizaciju 16 kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja, na osnovu koje je odobreno ukupno 329 hiljada KM za kandidirane projekte u obrazovnim institucijama na području TK. Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministarstva privrede TK, kojom je odobrena isplata oko 166 hiljada KM na ime subvencioniranja dijela kamatne stope za 59 privrednih društava, korisnika beskamatne kreditne linije koju Vlada Tuzlanskog kantona realizira sa UniCredit bankom.
Nakon višegodišneg čekanja, Vlada je danas donijela Odluku na osnovu koje se i zvanično kreće u proceduru rekonstrukcije zgrade Soda So. Odobrena su sredstva za izradu idejnog rješenja sanacije i rekonstrukcije zgrade Soda So i glavnog projekta.

Pročitajte...