U TK u toku distribucija besplatnih udžbenika školama

Svjesni činjenice da je ulaganje u obrazovanje, odnosno stvaranje kvalitetnijeg pristupa obrazovnom sistemu put ka stvaranju kvalitetnog ljudskog kapitala, Vlada TK i ove godine osigurala je značajna sredstva za besplatne udžbenike učenicima od prvog do četvrtog razreda. I Vlada Federacije je za nabavku udžbenika učenicima 6. razreda izdvojila 450 hiljada maraka, od čega je Tuzlanski kanton dobio oko 90 hiljada maraka. U toku je distribucija udžbenika prema školama, a prema riječima kantonalnog ministra za obrazovanje i nauku Elvisa Barakovića, svi besplatni udžbenici će do 1. septembra biti u školama spremni za podjelu učenicima.

Temelj svakog uspješnog društva je kvalitetan ljudski kapital kojeg stvara kvalitetno obrazovanje. Svjesni da je ulaganje u obrazovanje mladih generacija i ulaganje u bolju budućnost, Vlada TK je iz budžeta osigurala 690 hiljada maraka za nabavku udžbenika koji će biti podijeljeni učenicima od prvog do četvrtog razreda u svim osnovnim školama TK, a po prvi put ove godine i učenicima koji pohađaju Katolički školski centar Sveti Franjo Tuzla, iako im TK nije osnivač. Na ovaj način obrazovni proces učinjen je pristupačniji, posebno socijalno i egzistencijalno osjetljive kategorije.

Ukupno 780 hiljada maraka u TK investirano je u udžbenike koji će biti besplatni. Dobit će ih učenici od prvog do četvrtog razreda, te šestog kako je ove godine odlučila Vlada Federacije za koje je donirala oko 90 hiljada maraka.