Nastavljaju se pripreme za narednu sjednicu Skupštine TK

Pred redovnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona koja je sazvana za subotu, Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine održala je danas sjednicu i izjasnila se o većini akata predloženih za razmatranje na skupštinskom zasjedanju. Riječ je većinom o informacijama i izvještajima iz prošle godine za koje je ”zeleno svjetlo” ranije dala i Vlada TK. Među predloženim aktima je i prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005-2025. godina.
Predlagač je pojasnio da je nakon usvajanja Nacrta provedena i javna rasprava o Izmjenama i dopuna Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005-2025. godina. Riječ je o dokumentu čiji je zadatak bio da usaglasi općinske odnosno gradske prostorne planove sa Prostornim planom kantona, te da raniji dokument aktualizira sa podacima Popisa iz 2013. godine, kao i sa novim podacima vezanim za područje šuma, građevinskog zemljišta, stanja klizišta. Uz ostalo se, Izmjenama i dopunama predviđa i proširenje deponije jalovine unutar eksploatacijskog polja Rudnika Kreka Dubrave.
Komisija je podržala i ostale predložene akte koje će razmatrati Skupština Tuzlanskog kantona, a kojima je ranije ”zeleno svjetlo” dala i Kantonalna vlada. Među njima su: Izvještaj o razvoju sa pregledom implementacije Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016-2020. godina za 2018. godinu, te informacije o stanju trgovačke i turističko-ugostiteljske djelatnosti za prošlu godinu.
Uz Zaključak da se Vladi predloži planiranje sredstava u Budžetu za pomoć deminiranju u općinama i gradovima, prolaznom je ocijenjena i Innformacija o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području kantona u prošloj godini. Jednoglasnu podršku Komisija je dala i Inicijativi Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja za putnu deblokadu Tuzle i Tuzlanskog kantona.

 

Pročitajte...