Nastavljena sjednica VSTV-a BiH od 15. i 16. decembra

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je nastavilo sjednicu od 15. i 16. decembra na kojoj je, nakon i službene ostavke Milana Tegeltije, za osobu ovlaštenu za zastupanje i predstavljanje ovog regulatornog tijela jednoglasno izabrana dosadašnja dopredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan

Time je razriješena novonastala situacija, s obzirom na to da je mandat dopredsjednika vezan za mandat predsjednika, te je Gorušanović-Butigan, koja je ostavkom predsjednika prestala biti dopredsjednica VSTV-a, de-facto izabrana za privremenu predsjednicu ove institucije do njene popune, odnosno izbora novog rukovodstva/Predsjedništva Vijeća, a koga čine predsjednik, dva dopresjednika i jedan stalni član.

Budući da je rješavanje proceduralnih pitanja nakon Tegeltijine ostavke ‘uzelo’ dosta vremena, nije bilo moguće okončati sjednicu u predviđenom roku.

Sjednica je, stoga, nastavljena u skladu s korigovanim dnevnim redom, a članovi VSTV-a su, nakon kratke prezentacije, primili k’znanju Informaciju o provođenju postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija za 2019. godinu.

Trenutno je u toku razmatranje prigovora nositelja pravosudnih funkcija u vezi s ocjenjivanjem u spomenutom periodu, ali je taj dio sjednice zatvoren za javnost.

Pročitajte...