Nova prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika u Mostaru

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar u petak su prosvjednom šetnjom mostarskim ulicama još jednom od Vlade HNŽ-a zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike.

Oko 2.600 zdravstvenih radnika iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) 10. prosinca stupilo je u generalni štrajk, a pet dana kasnije Općinski sud Mostar donio je privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka te je od sindikata zatražio dokaze da je štrajk organiziran u skladu sa zakonom.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je novinarima kako je njihov odvjetnički tim dostavio sve potrebne dokumente mjerodavnom sudu te da očekuje da će sud donijeti odluku u korist sindikata.

– Mi očekujemo da ćemo krajem sljedećeg tjedna dobiti rješenje da je štrajk zakonit, nakon čega ćemo nastaviti s potpunom obustavom rada sve dok vlast ne poklekne i ne pozove nas da potpišemo novi kolektivni ugovor uz povećanje plaća zdravstvenih radnika – poručio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić sramotnim je ocijenio ponašanje Vlade HNŽ-a koja ih, kako je rekao, još nije pozvala za pregovarački stol.

– Ministar se ponovno danas nije pojavio među ovim ljudima koji su ogorčeni takvim ponašanjem. Toliko smo puta ponovili da smo u bilo koje doba spremni doći na razgovor no do dan danas nisu nas pozvali. Ovo je sramota i naravno da tražimo ostavke zbog ovakvog odnosa prema nama – dodao je Anić.