NATO: Naše snage se ne mogu porediti s ruskim

Snage NATO-a nisu uporedive s razmještenim ruskim snagama, naveli su iz NATO-a i tako demantovali ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je sugerisao da snage NATO-a u istočnoj Evropi predstavljaju prijetnju Rusiji.

– NATO premješta svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama, te zbog toga Rusija treba da ojača svoju infrastrukturu – rekao je Vladimir Putin u srijedu, na konferenciji za novinare nakon razgovora s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Dodao je, kako NATO odbija da raspravlja o pravilima za vojne letove.

– Radnje NATO-a su defanzivne, proporcionalne i potpuno u skladu s našim međunarodnim obavezama – odgovorila je portparolka NATO-a Oana Lungescu agenciji Reuters.

– NATO je razmjestio 4.000 vojnika u istočne dijelove Saveza, kako bi obeshrabrili bilo kakvu moguću agresiju. Te jedinice se ne mogu uporediti s divizijama koje je Rusija razmjestila. Nasuprot tome, Rusija ima jedinice u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, protivno volji vlada tih zemalja – navodi Lungescu.

Također, opovrgnute su Putinove tvrdnje da NATO odbija raspravu o pravilima za vojne letove.

– Što se tiče avijacije, raspravljali smo o bezbjednosti baltičkog vazdušnog prostora na sastancima Savjeta NATO-Rusija – rekla je Lungescu, prenosi Al Jazeera Balkans.