Treća pametna škola u TK: Škola u Omazićima u novom ruhu

Nakon škola u Kladnju i Sapni, pri kraju su radovi i u područnoj školi u naselju Omazići u Banovićima. Ova škola dio novca u obnovu školske zgrade  je investirala prije, a zahvaljujući programu INTERREG u kojemu sarađuju Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, dobila je još oko 30 hiljada konvertibilnih maraka, za termoizolaciju i sistem zagrijavanja, kako bi postala jedna od šest ”pametnih škola” iz ovoga projekta na području Tuzlanskog kantona. Učenici ove škole već će u septembru pohađati nastavu u svojoj ”pametnoj školi”.

novinar Azra Mešić

Područna četverorazredna škola u Omazićima, jednoj od najnaseljenijih mjesnih zajednica u Banovićima, koje pripada centralnoj Grivičkoj školi, dobila je novu fasadu, i to zahvaljujući projektu u kojemu je Vlada Tuzlanskog kantona učestvovala zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

– Objekat je građen pedesetih godina. Kao škola je funkcionisao šezdesetih godina prošlog vijeka. Zgrada je bila oronula i bilo je veoma hladno, puno vlage, a ovim projektom smo dobili i te radijatore, kaže za RTVTK Elvira Jusić, direktorica OŠ ”Grivice”, Banovići kojoj pripada Škola u Omazićima.

Projekt poznat kao interreg u kojemu je učestvovala kantonalna Vlada, a posredovao Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, omogućio je kupovinu kotla za zagrijavanje na pelet i instalaciju novih radijatora.  Uz termoizolaciju na zidovima i krovu, značajno će smajiti troškove, kaže Mirza Modrić, sekretar škole certificiran za energetskog menadžera. Ranije su u zamjenu prozora i vrata uložili 30 hiljada konvertibilnih maraka. Po projektu su dobili još 30, ne računajući troškove krečenja.

– Prije ovih zadnjih radova budžetskim sredstvima od strane Vlade TK je zamijenjena stolarija. Kroz ovaj projekat je stavljena nova izolacija ispod pokrova i obloženo je stiroporom, pojašnjava Modrić.

U renoviranu školsku zgradu u novu školsku godinu krenut će 64 učenika. Ova područna škola ima desetak učenika više nego prošle godine. Formirat će četiri odjeljenja. Obnova poput ove kažu mještani, daje novu energiju za život na selu. Osim škole u Omazićima, OŠ ”Grivice”, obnavlja i područnu školu na Oskovi, ali ona nije dio projekta INTERREG. U tom projektu vrijednom 3,2 miliona konvertibilnih maraka, po energetskim standardima obnovljena je jedna škola u Kladnju, a na redu su i škole u Srebreniku, Gradačcu, Gornjoj Tuzli i Sapni gdje radovi već traju.

Pročitajte...