Ne slabi interes za kupovinu stanova u Tuzli i TK – prosječna cijena 1.639 KM

Građevinska sezona je u punom jeku, a cijena kvadrata stana u Bosni i Hercegovini bez obzira na povećanje ponude raste. Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа u BiH u drugom kvartalu ove godine iznosi 1.639 KM po metru kvadratnom, podaci su Agencije za statistiku u našoj zemlji. Sudeći po prosjeku o kojemu govore građevinari i prodavci nekretnina na području Tuzle, ovaj grad vrlo je atraktivan za život. Nešto niže cijene od bosanskohercegovačkog prosjeka su u drugim općinama Tuzlanskog kantona.

novinar Azra Mešić

Prosječna cijena novog stana u Bosni i Hercegovini ove godine viša je za 3,5 odsto u odnosu na prošlogodišnju, podaci su Agencije za statistiku. Broj prodatih stanova u drugom kvartalu u odnosu na isti period 2017. je veći za 1,3 odsto. Povećani interes za kupovinu, povtvrđuje i izgradnja novh stambenih zgrada na nekoliko lokacija samo u Tuzli. Kompanija Tehnograd ove je godine započela gradnju na tri lokacije. Kažu da se cijene u središtu Tuzlanskog kantona nisu značajno mijenjale.

– Cijene su se zadržale na nivou prošle godine. Možda za 1% su porasle. Okvirno je to 1.700 za kvadrat stana. Neke zgrade su skuplje. U blizini urbanih naselja, tu cijene idu do 2.000 KM, kaže Ekrem Hukić, direktor Tehnograd Company iz Tuzle.

Jeftiniji su tanovi u donjem dijelu grada, kažu u Tehnogradu. Na Ircu se mogu kupiti za 1.300 po kvadratu dok su u centru i gornjem dijelu Tuzle stanovi po cijeni od 1.500 do 2.000 konvertibilnih maraka. Cijenu diktira lokacija, ali manji stanovi su s razlogom skuplji, kaže agent za prodaju nekretnina Seudin Baluković.

– U novogradnji diktira vrijednost lokacije. Ako vlasnik mora platiti 5.000 kvadrata zemljište u gradu onda će to biti skupo. A svi se stanovi prave od istog materijala. Priključci su fiksni, za struju, vodu, grijanje, pa kad to podijelite na 30 kvadrata to bude puno, poveća cijenu kvadrata, komentariše za RTVTK Seudin Baluković, direktor agencije za prodaju nekretnina.

Za razliku od evropskih destinacija gdje su popularniji stanovi više spratnosti kod nas su traženiji oni na nižim spratovima. Malo je onih koji kupuju stanove veće od 80 kvadrata, u skladu s kupovnom moći. Kupovina se uglavnom finasira bankovnim kreditima.

– Pretežno 70 – 80% iz kredita i to stanoi izmeu 50 i 65 kvadrata. Kamatne stope su visoke i maksimalni kredit bračnog para je 90.000 KM, naglašava Baluković.

Ipak, na tržištu stanovanja u ponudi su i luksuzni, pametni stanovi. Grade ih i nude ih i domaće kompanije. Cijena kvadrata pametnog stana u ponudi je u rasponu od 1.900 do 2.200 konvertibilnih maraka. A vrlo mala je razlika u cijeni kvadrata polovnih i novih stanova kod nas. Tuzla je skoro duplo skuplja u odnosu ostale općine Tuzlanskog kantona gdje je ponuda i značajno oskudnija.