Projekti još aktuelni – U obnovu škola u TK uloženo 3,5 miliona KM

U obnovu škola na području Tuzlanskog kantona u ovoj godini je investirano oko 3,5 miliona konvertibilnih maraka samo kroz projekte kojima je posredovala Vlada Tuzlanskog kantona. Neke od škola ljetos su renovirane po prvi puta od izgradnje, a radovi na unaprijeđenju energetske efikasnosti školskih objekata završeni su neposredno pred početak školske godine. Delagacija Ministarstva za obrazovanje i nauku TK, danas je zbog detaljne analize urađenog i konsultacija s menadžmentima boravila u tri centralne i jednoj područnoj školi.

novinar Azra Mešić

Škola u kojoj su samo prije dvije godine učenici bojkotovali nastavu zbog hladnoće danas je jedna od najljepših i energetski najefikasnijih zgrada u Kladnju. Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona u Mješovitu srednju školu u ovoj općini uloženo je 311 hiljada konvertibilnih maraka. Dobila je nove prozore, vrata, fasadu, krov i sistem zagrijavanja.

– Uštede su ogromne. Ali je bitno da se mi prije nismo mogli ugrijati, ali smo ove zime se baš ugrijali, kaže Muriz Halilović, direktor MSŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Kladanj.

Ova školska zgrada renovirana je prvi put u 36 godina od njene izgradnje. A nakon nje su priliku za obnovu dobile i druge kladanjske škole.

– U 2018. godini će biti uloženo oko 500.000 KM ukupno, i to 300.000 u MSŠ Kladanj, a 300.000 KM za OŠ Centar. Veliki je angažman Ministarstva obrazovanja u 2018. godini, potvrđuje za RTVTK Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.

Delegacija Ministarstva za obrazovanje i nauku se nakon Kladnja uvjerila i u isplativost investicija u najstarijoj školi na području općine Živinice. Osnovna škola Đurđevik je također riješila problem zagrijavanja.

– Zahvaljujući Ministarstvu obrazovanja i Vladi TK odobrili su nam sredstva za grijanje od 37.000 KM, tako da smo završili ovaj projekat. Jučer je grijanje pušteno u pogon probno, kaže Amela Mehmedović, direktorica OŠ ”Đurđevik”, Živinice.

Novi kotao i toplovodne instalacije rade, kaže direktorica i škola više neće biti ovisna o sistemu grijanja iz đurđevičkog Rudnika. Tokom prošle školske godine uložili su 25.000 KM u rekonstrukciju krova područne škole u Starom Đurđeviku. Dio novca osigurala je i Općina, a uz pomoć donatora kompletno su renovirali školu u Kuljanu. Jedna od obnovljenih škola, u banovićkom naselju Omazići ima ove godine i značajno veći broj prvačića, što je odličan pokazatelj opravdanosti investicija kaže ministar Zlatan Muratović.

– Kada sumiramo samo za ovu godinu imamo 3,5 miliona KM uloženih u infrastrukturu što je za 30% uvećano u odnosu na 2015. godinu gdje smo imali samo 120.000 KM na toj poziciji, kaže Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

U Područnu školu Grivice u Omazićima uloženo je 30 hiljada konvertibilnih maraka.

– Obložena je fasada stiroporom. Renovirano je grijanje. Prebačeno na pelet koji je efikasnije gorivo, a prije toga je stavljena plastična stolarija, dodaje Mirza Modrić, sekretar OŠ ”Grivice” Banovići.

Osim područne u Banovićima je uz posredovanje Vlade TK u potpunosti renovirana i centralna škola ”Grivice”. Radove su platili Američka ambasada, koja je donirala 250 hiljada dolara i Općina Banovići sa 100 hiljada konvertibilnih maraka. Radove u svim školama nadgledalo je Ministrstvo za obrazovanje u nauku TK, a današnje posjete školama bile su i prilika za sagledavanje mogućnosti za investiranja u narednoj budžetskoj i tekućoj školskoj godini.