Neredi na protestima u Atini protiv sporazuma sa Makedonijom

Desetine hiljada ljudi okupilo se u centru Atine na protestu zbog sporazuma o novom imenu Makedonije, koji grčki parlament treba uskoro da ratifikuje – javlja Radio Slobodna Evropa.

Nekoliko okršaja izbilo je između policajaca i demonstranata koji su gađali policiju kamenjem, farbom, zapaljivim flašama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem. Neki demonstranti su preskočili ogradu i pokušali da se popnu uz stepenice, ali ih je policija zaustavila.

Prema navodima policije, povrijeđeno je devet policajaca.

Stotine autobusa iz cijele zemlje, najviše sa sjevera Grčke, stiglo je u nedjelju ujutro u centar Atine dovozeći više hiljada demonstranata. Organizatori su najavili da će oko 3.000 autobusa doći iz sjeverne Grčke, ali, prema navodima policije, stiglo je samo oko 300 do popodne.

Većina demonstranata nosila je grčke zastave na trgu Sintagma, ispred Parlamenta, mjestom čestih i velikih protestnih okupljama.

“Referendum za (ime) Makedonije”, piše na jednom od plakata.

Centar Atine bio je zatvoren za saobraćaj od nedjelje ujutru, kao i metro stanice blizu Sintagme.

Prema procjeni policije, na skup je došlo oko 60.000 ljudi.

Među demonstrantima je bilo nekoliko pravoslavnih vjerskih grupa.

Zvanično, grčke opozicione partije koje su protiv sporazuma ne učestvuju u ovim demonstracijama, ali su objavile da svako može da učestvuje u ličnom svojstvu.

Među ljudima koji su se obratili okupljenima bio je bivši konzervativni premijer Antonis Samaras, kao i član manastirske zajednice Svete gore i bivši američki političar grčkog porijekla Kris Spiru.

Sporazumom o novom imenu Makedonije koji su u junu potpisali lideri Atine i Skoplja, trebalo bi da se okonča dugogodišnji spor između dvije susjedne zemlje preimenovanjem Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski parlament je 11. januara usvojio ustavne izmjene o promjeni imena države, a od ponedeljka o njemu počinje rasprava u grčkom parlamentu koji bi trebalo o tome da glasa do kraja nedelje.

Mnogi Grci, posebno oni iz sjeverne grčke pokrajine koja nosi isto ime, smatraju da naziv Makedonija pripada samo grčkom istorijskom naslijeđu.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u intervjuu za nedeljno izdanje lista Avgi, njegove ljevičarske partije Siriza, rekao da je u jednom demokratskom društvu pravo građana da demonstriraju na miran način neprikosnoveno.

On je ipak ukazao da svako ima obavezu da izoluje ekstremističke grupe koje bi mogle da pokušaju da manipulišu demonstracijama i da se uzdrži od ispoljavanja mržnje.

Vladi premijera Ciprasa u srijedu je izglasano povjerenje u parlamentu, poslije raspada njegove vladajuće koalicije zbog sporazuma s Makedonijom – navodi Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte...