Netflix sutra izbacuje posljednjih pet epizoda serije La Casa de Papel

Netflix sutra objavljuje posljednjih pet epizoda španjolske serije La Case de Papel (Money Heist), velikog međunarodnog hita koji nije otvorio, nego raznio vrata drugim produkcijama na neengleskom jeziku na streaming servisima. 

Nastao u produkciji španjolske privatne mreže Antena 3, triler o bandi pljačkaša postao je Netflixova najgledanija serija od pojave na toj platformi u prosincu 2017. godine.

Sudbina lopova u seriji, s kodnim imenima prema svjetskim gradovima, prikovala je za ekran čak i publiku Sjedinjenih Američkih Država koja do tada nije bila naviknuta na sinkronizirane emisije. 

New York Times hvalio je seriju i njezine obrate kao “ludu vožnju u svakom smislu” dok su je izraelske novine Haaretz opisale “ozbiljno privlačnom”. 

Crveni kombinezoni i maske Salvadora Dalija koje u seriji nose članovi bande stekli su svjetsku popularnost i može ih se vidjeti na kostimiranim zabavama i uličnim prosvjedima. 

“To je prva serija koja nije na engleskom jeziku da je postala globalni fenomen”, rekla je Elena Neira, profesorica komunikacije na Otvorenom sveučilištu Katalonije. 

Djelomično zahvaljujući uspjehu serije, Netflix i njegovi konkurenti “shvatili su da za privlačenje globalne publike ne moraju sve producirati u SAD-u”, dodala je. 

Netflix je brzo nakon toga polučio uspjeh s još serija koje nisu na engleskom, kao što su francuski triler Lupin i južnokorejska distopijska dramska serija Squid Game koja je ove godine postala najgledanija Netflixova serija. 

Pročitajte...