Nezavisni Blok održao savjetovanje na temu razvoja sporta u BiH

Nezavisni Blok je danas, na savjetovanju u Tuzli predstavio svoje vizije i mogućnosti nove politike, afirmacije i razvoja sporta u BIH. Ovom savjetovanju prisustvovali su predstavnici sportskih organizacija kao i istaknuti sportski radnici, poput proslavljene Razije Mujanović, članice FIBA-ine Kuće slavnih. Cilj savjetovanja je izgradnja nove politike za sport u Bosni i Hercegovini na bazi najboljih evropskih iskustava i praksi.

Nezavisni Blok želi razviti sport u Bosni i Hercegovini u najboljem mogućem pravcu kroz jasno definisan program koji između ostalog nudi besplatne treninge za djecu, oslobađanje od dijela poreza za privrednike koji finansijski podržavaju razvoj sporta te afirmaciju sportista sa najboljim rezultatima. Poruka je to iz Nezavisnog Bloka na današnjem savjetovanju o vizijama i mogućnostima razvoja sporta.

  • Naša vizija je da sport tretiramo onako kako bi sport trebao biti trtetiran. Da omogućimo da on u Bosni ima svoje pravo sistemsko rješenje, da bude dostupan svima koji žele u tom domenu da se afirmiraju i djeluju kroz sport, rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog Bloka.
  • Treba omogućiti da sva djeca se bave sportom kroz neke školske programe, to jest besplatno. Omogućiti bavljenje sportom kao što je nekad bilo u moje vrijeme. na taj način se može istaći talenat, jer možda talentirana djeca nemaju novca da plate članarinu, dodala je proslavljena košarkašica Razija Mujanović.

U Nezavisnom Bloku kažu da je potrebno stručno nadograditi postojeći zakon o sportu u BiH te drugačije urediti finansiranje sportskih saveza i klubova. Na vodećim funkcijama sportskih saveza moraju biti istaknuti sportisti koji su se dokazali tokom svoje karijere, smatraju u Nezavisnom Bloku uz akcenat na  razvoju sporta zasnovanom na modernim evropskim standardima.

Pročitajte...