Nije tačno da u BiH postoji ”glasanje za umrle”

Centralna izborna komisija nije izdala instrukciju općinskim izbornim komisija da ažuriraju biračke spiskove, nego se radi o posljednjoj provjeri spiskova pred izbore. Izjavila je ovo glasnogovornica CIK-a, Maksida Pirić, komentirajući tvrdnje da je ova institucija naredila ponovno ažuriranje i to samo sedam dana prije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Potvrđeno nam je to i u najvećim lokalnim izbornim komisija u TK, u kojoj su nam rekli, da su spiskovi zadnji put ažurirani krajem augusta, te da će primijeniti sve upute koje su dobili od CIK-a.
Iz CIK-a su pojasnili da lokalne izborne komisije, u saradnji sa matičnim uredima u tim lokalnim zajednicama, provjeravaju i označavaju imena osoba koje su umrle nakon zaključivanja biračkih spiskova. Ovi spiskovi su zaključeni 30. augusta sa stanjem koje je bilo 23. augusta, podsjećaju u CIK-u BiH. CIK već raspolaže sa oko 1700 imena osoba za koje su dobili potvrdu o smrti, a koje su umrle nakon zaključivanja spiskova. Njihova imena su označena zvjezdicama, s obzirom na to da CIK nema nadležnost da sa biračkog spiska briše bilo koje ime. Tako će sada uraditi i općinske izborne komisije za osobe za koje dobiju potvrdu o smrti, naveli su u CIK-u. Da se već ponašaju po tim uputama, potvrdili su nam u Općinskoj izbornoj komisiji Živinice.
U Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla već su obavili taj posao i na biračkim spiskovima će zvjezdicom biti označeno 120 imena. Biće moguće napraviti i uvid u spiskove birača koje glasaju putem pošte. To su bh-a građani sa biračkim pravom koji privremeno borave u inozemstvu.
Glasnogovornica CIK-a, Maksida Pirić izjavila je da su neosnovane priče o tome kako se glasa u ime umrlih osoba. Navodi da je, otkako CIK organizira izbore do sada, zabilježen samo jedan pokušaj glasanja za umrlu osobu. Izbori na tom biračkom mjestu su odmah poništeni, a odgovorni sankcionirani. Takav pokušaj prevare je vrlo lako uočljiv i krivično je djelo, navela je Pirić. Podsjeća i da je upravo na inicijativu CIK-a, u aprilu ove godine provjerena tačnost spiskova i da je tada više od 5000 imena umrlih osoba, izbrisano sa biračkih spiskova.