Nisu znali šta je korupcija, a danas učestvuju u prevenciji

Najviše korupcije ima u zdravstvenim i u obrazovnim ustanovama, zaključna je teza istraživanja koje je unazad tri godine provela Mreža Account u Bosni i Hercegovini. Njena članica – Centar za razvoj omladinskog aktivizma danas je u Tuzli održala jedan od antikoruptivnih foruma za mlade u koji su bili uključeni osnovci i srednjoškolci iz Tuzlanskog kantona, no cijeli projekt obuhvata mnogo veće područje.

novinar Azra Mešić

Centar za razvoj omladinskog aktivizma kao članica sektorske grupe mreže Account okupila je oko projekta “Prevencija korupcije kroz obrazovanje” učenike 90 škola iz tri kantona Federacije Bosne i Hercegovine, te Bijeljine i Brčkog.

– Ono što su naše aktivnosti oko ovog projekta su uvođenje pilot akntikoruptivnih časova, da nekako osluškujemo kako osnovci reaguju na ovu problematiku, zatim smo radili akciju na ulici, forume mladih  i upravo je ovdje jedan takav forum i izložba koja nam je jedna od aktivnosti projekta ove godine, pojašnjava za RTVTK Alma Fejzić, portparolka Centra za razvoj omladinskog aktivizma.

Dijelom izložbe bili su crteži osnovaca, ali i tematski panoi srednjoškolaca koji su kroz projektnu aktivnost nazvanu “Više znanja, više transparentnosti”, naučili šta sve predstavlja i obuhvata korupciju.

– Mi smo sa ovim projektom građanin predstvili problem korupcije, njegove posljedice i uzroke, te zakone koji sprečavaju korupciju, kaže Azur Tanović, učenik Elektrotehničke škole iz Tuzle koji je sa svojim kolegama iz škole učestvovao u izradi panoa.

Od obaveze kupovine autorskih udžbenika od profesora, do plaćanja dodatnih časova i drugih usluga koje garantuju bolje ocjene, sve su aktivnosti koje treba prijaviti i procesuirati kažu ovi mladi ljudi. Međutim vrlo malo ih se odlučuje na takav potez zbog straha od osvete koja se manifestuje kroz niz negativnih radnji, tvrde u Centru.

– To je klasično vršenje pritiska, omalovažavanje, prijetnje porodici, zaplašivanje, kaže Hasib Jahić, projekt kordinator Centra za razvoj omladinskog aktivizma

Na temelju početnog anketiranja, pokazalo se da je vrlo malo učenika uopšte znalo prepoznati korupciju, a nakon tri godine aktivnosti Centra, svi oni zajedno učestvuju u prevenciji izbjegavajući aktivnosti koje jesu ili vode ka korupciji.