Njemačka će se boriti za evropski put BiH

Njemačka će se boriti za evropski put BiH, izjavila je danas za televiziju N1 njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, u povodu njemačkog preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci.

Njemačka predsjedavanje preuzima već 13. put, a Uebber kaže da je svako predsjedavanje izgledalo drugačije, sa fokusom na različita pitanja.

– Sada ćemo se baviti korona krizom. Nadamo se da ćemo razviti cjepivo kako bi trajno riješili ovaj problem. Osim toga, bavit ćemo se privrednim i društvenim posljedicama te krize. Ne želimo samo suzbiti ovaj virus, želimo i poboljšati ekonomski razvoj nakon pandemije. Pokušat ćemo da Evropu trajno i održivo izvedemo iz korona krize. Radit ćemo i na jačanju stubova prava na kojima je podignuta Evropska unija. Također, bavit ćemo se i digitalnom transformacijom. Moto našeg predsjedavanja je “Zajedno za Evropu” – kazala je ona.

Najavila je da će Bosna i Hercegovina dobiti pomoć u iznosu od 80 miliona eura za saniranje posljedica.

– Što se tiče pristupnih pregovora BiH, oni će biti u fokusu našeg interesovanja. Mi ćemo se boriti za evropski put BiH i to će biti jedna od važnih tema tokom našeg predsjedavanja. Jasno je da neće biti “kratica” niti “posebnih puteva”. BiH će se morati pridržavati svega što je propisano – kazala je ambasadorica Uebber za N1..

(RTVTK.ba/Fena)

Pročitajte...