Njemačka: Starije osobe prioritet za prve vakcine protiv COVID-19

Govoreći u Berlinu, Spahn je rekao da je njegovo Ministarstvo identificiralo skupine koje će biti prioriteti za vakcinaciju, koja bi trebala početi sljedeće sedmice.
“Prvo ćemo ponuditi vakcinu onima kojima je hitno potrebna ova zaštita, štićenicima domova za njegu, starijima od 80 godina i osoblju tamo”, rekao je dodajući da su to ljudi s najvećim rizikom da budu zaraženi novim koronavirusom.
Kako je kazao, gotovo 50 posto onih koji su do sada umrli od posljedica bolesti u Njemačkoj bili su stariji od 80 godina.
Zdravstveni i socijalni radnici, koji su na prvoj liniji, su među onima koji trebaju primiti prve vakcine.
Druga prioritetna grupa koju je Ministarstvo za vakcinaciju identificiralo su osobe starije od 70 godina, osobe s demencijom i pacijenti s transplantacijom.
Osobe starije od 60 godina, hronični bolesnici i zaposlenici u javnom sektoru koji rade pod visokim rizikom su treća prioritetna grupa.
Njemačka planira da počne vakcinaciju protiv koronavirusa 27. decembra. Njemačka čeka odobrenje vakcine od Evropske medicinske agencije (EMA), koja će o tome da li će dozvoliti vakcinu kompanija “BioNTech” i “Pzifer” odlučivati 21. decembra.
Zemlja je u petak prijavila rekordnih 33.777 slučajeva koronavirusa, u odnosu na 26.923 prijavljenih prethodnog dana. Njemačka ima peti najviši broj zaraženih koronavirusom u Evropi, iza Francuske, Španije, Velike Britanije i Italije.
Na koronavirus od početka pandemije pozitivno je bilo 1,43 miliona osoba, sa najmanje 24.938 smrtnih slučajeva.

Pročitajte...