Njemački investitori zainteresovani da u Kalesiji grade fabriku koja bi zaposlila oko 1000 radnika

Kalesija pred sobom ima veliku šansu kojom bi se u nekoliko narednih godina zaposlilo nešto više od hiljadu radnika. Naime, predstavnici njemačke kompanije „Foršner“ posjetili su danas ovu općinu kako bi razgovarali sa načelnikom Seadom Džafićem oko mogućnosti izgradnje fabrike za proizvodnju kablova za automobile u koju bi se na početku investiralo 10 miliona eura. Načelnik Džafić ih je upoznao sa nedavno usvojenim Planom poticajnih mjera koji je investitore itekako zanimao. Također su obišli i zemljište koje im je općina ponudila te istakli zadovoljstvo viđenim.

Na  poljani, smještenoj nedaleko od centra Kalesije, u budućnosti bi mogla niknuti fabrika za proizvodnju kablova za automobilsku industriju. Investitori iz njemačke kompanije „Foršner“ danas su obišli ovaj dio industrijske zone kako bi se uvjerili da je opcija izgradnje fabrike u BiH, najbolja za njih. Istakli su da im je ova lokacija, pored još dvije u drugim državama, najzanimljivija zbog blizine granice sa Europskom Unijom.

  • Naša kompanija će investirati u novu proizvodnju koja će biti velika, koja će zaposliti više od hiljadu novih radnika i u prvom koraku ćemo investirati više od 10 miliona eura. I za dvije ili tri godine ćemo ponoviti ovu investiciju, rekao nam je Zdenek Zemanek, direktor kompanije „Forschner“

U općini Kalesija su spremno dočekali investitore iz Njemačke te obavili prve razgovore na kojima su predstavili sve pogodnosti koje bi fabrika imala ovdje. Naravno, ukoliko bi se investitori odlučili za izgradnju. Njima je potrebno 60 dunuma zemlje a fabrika bi se gradila na površini od 20 hiljada metara kvadratnih.

  • Mi smo već donijeli neke pogodnosti na ranijoj sjednici vijeća, kada su u pitanju investicije i olakšanja te kupovina zemljišta. Ovo je dobra priča i mislim da imamo šansu da napravimo jednu ovakvu fabriku u Kalesiji gdje se planira zaposliti oko 1000 radnika, mahom je riječ o ženskoj snazi, tako da bi to za kalesiju bio pun pogodak, izjavio je načelnik Kalesije, Sead Džafić.

Investitore privlači i činjenica da je ovdje, u Tuzlanskom kantonu u odnosu na region, skoro najniža stopa poreza na dobit od samo 10 odsto ali i niska cijena energije za industriju. Mustafa Štuka, projektant jedne fabrike koju je za „Foršner“ pripremio u Albaniji, smatra da su šanse za izgradnju fabrike u Kalesiji velike.

  • Izgleda da su vođeni jedni optimistični razgovori u Vladi i općini i ima šanse da se ta fabrika, umjesto dole, gradi ovdje, pa ćemo vidjeti je li to – to, optimističan je Štuka.

Konačnu odluku investitori će donijeti uskoro. U igri su još Makedonija i Srbija. U Kalesiji i Tuzlanskom kantonu će svakako učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi ih privukli na izgradnju tog objekta baš u ovoj općini.

 

 

Pročitajte...